Rusia, ţara „ideală pentru homeschooling"

265

Pentru părinţii care vor să îşi educe copiii acasă (în regim homeschooling), Rusia este ţara ideală pentru un asemenea demers. Cel puţin aşa se văd lucrurile, în comparaţie cu unele ţări occidentale (Germania şi Spania) şi nordice (Suedia), unde legea descurajează ferm această practică.

„Federaţia Rusă este un fel de campioană a drepturilor omului în această zonă de interes, de aceea cred că este un bun exemplu atât pentru Germania, cât şi pentru Suedia, unde educatorii sunt persecutaţi," a declarat pentru CBN Pavel Parfentiev, militant pentru drepturile omului în Rusia.

Printre cei „persecutaţi" se numără şi Juergen Dudek, dat în judecată în fiecare an, din ultimii 10, de Ministerul Tineretului din Germania pentru refuzul de a-şi da copiii la şcoală. Dirk Wunderlich şi soţia lui au puerdut custodia copiilor lor, deşi li se permite încă să locuiască împreună.

Luna trecută, cazul unei alte familii, tot din Germania, care a cerut azil în Statele Unite motivând că ţara de origine nu le permite să își educe copiii în regim de „homeschooling" a atras atenţia internaţional, readucând în discuţie subiectul complex al educaţiei acasă. Un element nou este acela că judecătorii americani reevaluează poziţia faţă de acest sistem educaţional, încercând să prevină transformarea lui într-un drept fundamental.

Însă Germania nu este excepţia. În primăvara anului trecut, un raport din New American, o publicaţie a John Birch Society, dezvăluia că şeful Asociaţiei Suedeze pentru Educaţia Acasă, Jonas Himmelstrand, şi-a mutat în secret familia în Insulele Aland, o provincie autonomă a Finlandei, care este în afara jurisdicţiei suedeze cu privire la legea educaţiei.

Citeşte şi Actualitatea homeschooling în România