Performanţele la matematică ale bebelușului pot fi descoperite la 6 luni

371

Simţul intuitiv pentru numere al bebelușilor de numai șase luni poate oferi indicii elgate de performanţele sale la matematică la vârsta de trei ani, arată o cercetare americană, citată de Live Science.

Experţii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord au evaluat aptitudinile matematice a 48 de bebeluși de șase luni cu ajutorul unui test prin care puteau observa simţul lor primitiv de numărare. Simultan, copiii au privit apoi către două ecrane care afișau diverse modele alb-negru cu buline. În timp ce pe unul dintre monitoare apărea același număr de puncte și numai dimensiunea și aranjamentul lor varia, pe celălalt ecran erau afișate imagini în care varia numărul de buline. Dacă bebelușul are un simţ dezvoltat de numărare, el va sesiza că unul dintre ecrane afișează un număr diferit de puncte și va privi mai mult timp la acesta.

Când bebelușii au împlinit vârsta de 3 ani și jumătate, aceștia au participat la un alt experiment – un test de inteligeţă generală alcătuit din trei etape. Aceștia au rezolvat un test standard de matematică, un exerciţiu care le testa abilitatea de a înţelege cuvintele care defineau numere și au participat la un experiment asemănător cu cel la care au luat parte când aveau șase luni, dar de data aceasta ei trebuia să descopere care dintre ecrane afișează mai multe buline.

Rezultatele au arătat că acei copii înzestraţi încă de la șase luni cu un simţ de numărare mai dezvoltat au obţinut rezultate mult mai bune la testele din cea de-a doua etapă, în raport cu ceilalţi. Unul dintre cercetători, Elizabeth Brannon, a subliniat că nivelul inteligenţei generale nu a influenţat capacităţile matematice ale micuţilor.

Acest aspect sugerează că simţul intuitiv de numărare ţine de abilităţile de calcul. Brannon adaugă că abilităţile matematice ale copilului pot fi influenţate, de asemenea, de mulţi alţi factori, dintre care cei mai importanţi sunt experienţa, educaţia și motivaţia. Descoperirile ar putea contribui la îmbunătăţirea procesului de învăţare a matematicii, notează cercetătorii, citaţi de Live Science.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul de specialitate Proceedings of the National Academy of Science.