Care sunt cele mai fericite locuri din lume?

1363

Departamentul ONU Sustainable Development Solutions Network (SDSN) a publicat recent un raport privind repartizarea gradului de mulţumire socială şi o listă cu cele mai fericite locuri din lume.

Raportul World Happiness 2013, publicat în luna septembrie, a măsurat mulţumirea socială şi fericirea locuitorilor din mai bine de 150 de ţări. Criteriile după care s-a făcut clasamentul au fost produsul naţional brut real per capita, speranţa de sănătate, existenţa unor persoane apropiate, senzaţia libertăţii de alegere, absenţa corupţiei şi generozitatea. În urma studiului, s-a constatat că oamenii fericiţi câştigă mai mult în viaţă, sunt mai productivi şi sunt cetăţeni mai buni, notează BBC.

Potrivit raportului, ţările cu cel mai înalt nivel de fericire sunt următoarele: Danemarca, Norvegia, Elveţia, Olanda şi Suedia.

Printre cele mai fericite oraşe (din cele mai fericite ţări) se află oraşul Aarhus, la 150 de km de Copenhaga, Danemarca. Aarhus este situat în peninsula Iutlanda, este al doilea oraş, ca mărime, din Danemarca şi principalul său port. În fiecare an atrage mii de studenţi, care frecventează numeroasele colegii şi universităţi, transformând oraşul în cea mai tânără localitate din punct de vedere demografic.

Alt oraş inclus în clasamentul celor mai fericite locuri este Oslo, Norvegia. Oslo este foarte apropiat de natură, datorită poziţiei sale geografice, bogat în cultură şi unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume.

Profesorul Jeffery Sachs, director al Earth Institute la Columbia University, susţine că din ce în ce mai mult, populaţia lumii cere măsuri care să protejeze şi să lupte pentru bunăstarea ei. Din ce în ce mai mulţi lideri politici îşi dau seama de importanţa nivelului de mulţumire a oamenilor, atât pentru naţiune cât şi pentru lumea întreagă.

Raportul a mai relevat faptul că în ultimii cinci ani s-au observat schimbări semnificative în ceea ce priveşte nivelul de fericire, în unele ţări crescând, iar în altele, scăzând. Câteva ţări din sudul Africii şi America de Sud au experimentat o creştere a nivelului de mulţumire şi fericire, în timp ce în ţările industrializate, s-a observat o descreştere. În concret, nivelul de fericire a crescut în 60 de ţări şi a scăzut în 41 de ţări.