S-au închis opt universităţi importante din Grecia

54

Opt universităţi cu renume din Grecia au fost închise din cauza reducerilor de personal, acţiune care face parte din aşa-numitul „plan de mobilitate".

După ce nu mai puţin de 1.350 de angajaţi au fost incluşi în „planul de mobilitate", care prevede relocarea a 25.000 de angajaţi, universităţi precum Universitatea Naţională Kapodistria (Atena) şi Universitatea Politehnică (Atena) au luat decizia să își suspende activitatea. Ca urmare a acestui plan de mobilitate, aproximativ 40% din personalul celor opt universităţi a fost redus, notează adevarul.ro.

Universitatea Naţională Kapodistria, cea mai veche din Grecia (1837) şi una dintre cele mai mari, avea 125.000 de studenţi şi 2.000 de profesori. Într-un comunicat, purtătorii de cuvânt ai instituţiei au declarat că universitatea este „incapabilă să înscrie noi studenţi, să susţină examene, să înmâneze diplome şi să desfăşoare în general orice activitate academică". Printre cele opt universităţi care s-au închis se află şi Universitatea Ioannina, care vrea să dea în judecată statul.

Potrivit „planului de mobilitate", convenit cu FMI, BCE şi Comisia Europeană, mai bine de 25.000 de funcţionari publici vor primi 75% din salariu până ce li se vor găsi alte posturi, iar dacă în termen de opt luni nu sunt relocaţi, vor fi concediaţi. Preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Profesori Universitari din Grecia i-a adresat o scrisoare premierului Antonis Samaras, prin care îl avertizează asupra faptului că universităţile riscă să intre în colaps.