Scrisoare de la talibani: De ce am împușcat-o pe Malala

194

Într-o scrisoare adresată lui Malala Yousafzai, o elevă care a fost împușcată în cap de către talibani anul trecut, un lider al grupării îi spune că nu a fost ţintită din cauza faptului că milita pentru educaţia fetelor, ci din cauza criticilor adresate împotriva gupării islamiste.

Scrisoarea este atribuită lui Adnan Rashid și a venit ca urmare a discursului pe care Malala l-a susţinut în faţa Naţiunilor Unite, în care a pledat pentru dreptul la educaţie al tuturor copiilor. Malala avea doar 15 ani când a fost împușcată de către talibani în autobuzul care o ducea spre școală. Ea a fost tratată la un spital din Marea Britanie, unde a rămas să locuiască împreună cu familia ei.

Rashid a scăpat din închisoare anul trecut, cu ajutorul talibanilor, el trebuind să ispășească o pedeapsă pe viaţă, după ce în 2003 a fost găsit vinovat pentru rolul său în tentativa de omor a fostului președinte Pervez Musharraf.

În scrisoare, el precizează că „a fost șocat" de către atacul asupra ei și că îi pare rău că nu a prevenit-o la timp. Talibanii sprijină educaţia femeilor, cât timp aceasta se conformează legii islamice, și nu pentru acest aspect a fost atacată. „Talibanii cred că scriai în mod intenţionat împotriva lor, ducând o campanie care să le zădărnicească eforturile de a stabili un sistem islamic în localitate. Scrierile tale erau provocatoare," citează CNN.

În final, Rashid a îndemnat-o să se întoarcă în Pakistan și să își folosească stiloul în favoarea islamului și a comunităţii musulmane. Veridicitatea scrisorii nu a fost confirmată, dar este acceptată de către serviciile secrete pakistaneze.