A intrat la facultate la 12 ani, iar în prezent, la 16, se pregătește să se înscrie la un doctorat în informatică, la prestigioasa universitate americană Georgia Tech. Aceasta este povestea tinerei Tesca Fitzgerald.

Tesca a fost educată acasă, părinţii ei începând orele de homeschooling destul de timpuriu, pentru că, spun ei, cei trei copii ai lor erau hărţuiţi de colegi răuvoitori. „Vă garantez", spunea mama Tescăi, Ami, „că dacă vă educaţi copiii acasă, timp de opt ore în fiecare zi, și ei vor ajunge la facultate până la 12 ani," citează The Oregonian. Într-o singură vară, Tesca și surorile ei au studiat materia pe care alţi elevi ar fi studiat-o într-un an școlar întreg. Acest avans, coroborat cu altele, i-au permis Tescăi să „sară peste" gimnaziu și liceu, și să se înscrie direct la facultate, la vârsta de 12 ani.

Primul an de facultate a fost destul de dificil, povestea Tesca. Era ceva obișnuit ca ceilalţi studenţi să se mire de prezenţa ei la cursurile de matematică avansată. Cu timpul însă, „noutatea" a trecut, iar în prezent, „cei mai mulţi oameni cred că am 19 sau 20 de ani", spune tânăra.

Tesca a mărturisit jurnaliștilor că atunci când își întreba colegii dacă le-a plăcut în liceu sau dacă și-ar fi dorit să nu treacă prin acea perioadă, primea răspunsuri și de-o parte, și de alta. În dreptul ei însă, afirmă cu certitudine: „îmi place cum s-au așezat lucrurile pentru mine, și nu aș schimba nimic dacă aș putea da timpul înapoi."