Majoritatea obiceiurilor negative sunt cauzate de două lucruri: stres și plictiseală. Dar asta nu înseamnă că ele nu au sens.

Dacă în articolul “Studiu: Obiceiurile pot fi învinse înainte să se instaleze” am prezentat felul în care creierul învaţă obiceiuri rele, acum prezentăm în mod practic cum se poate renunţa la un obicei negativ și cum poate fi înlocuit cu unul pozitiv.

Obiceiurile rele se formează de obicei pentru îndeplinirea unor nevoi, iar din acest motiv, renunţarea la ele se obţine cel mai ușor prin înlocuirea lor cu alte lucruri ce pot satisface aceleași nevoi. Dacă îţi pierzi timpul la TV de fiecare dată când ești plictisit, trebuie să găsești o nouă cale prin care să alungi plictiseala. Huffington Post dă sugestii pentru cum am putea face exact asta.

Găsește un substitut pentru obiceiul rău! Ce vei face când îţi vine să pierzi timpul pe Facebook? Ia-ţi cinci minute să faci ceva pentru serviciu și nu vei mai vrea să te întrerupi până termini. Trebuie să ai în cap un plan pentru cum vei răspunde în astfel de situaţii.

Scapă de ispite! Dacă fumezi atunci când bei, evită să mai intri la cafenea sau în bar. Dacă mănânci dulciuri când ajungi acasă, scapă de ele. Schimbă mediul în care obișnuiai să faci lucrurile rele și vei schimba rezultatul.

Alătură-te cuiva! Este mai simplu să renunţi la ceva atunci când o persoană din anturajul tău încearcă să facă același lucru. Să știi că cineva se așteaptă de la tine să fii mai bun este un factor motivaţional puternic.

Folosește cuvântul „dar”! De fiecare dată când procesul de renunţare pare foarte greu și mai greșești pe drum, îţi vine să renunţi și să te complaci în situaţia curentă. Dacă îţi vine să îţi spui „Sunt total ieșit din formă”, gândește-te să continui propoziţia cu „dar”: „Sunt total ieșit din formă, dar în câteva luni aș putea să îmi revin”.

Pregătește-te pentru eșec! Cu toţii facem greșeli, și oboseala ne face să vrem să renunţăm. Diferenţa între cei care reușesc și restul este că primii sunt pregătiţi psihologic pentru momentele de eșec și reușesc să treacă foarte repede peste ele și să reia procesul.