Un sfert dintre români nu merg la bibliotecă din lipsă de timp

42

Din lipsă de timp aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă. Pe locul al doilea se situează lipsa de interes, iar pe locul al treilea lipsa de plăcere privind cititul, informează un studiu naţional al programului Biblionet

Studiul naţional privind utilizarea bibliotecilor publice din România şi percepţiile românilor privind mersul la bibliotecă a inclus trei cercetări Biblionet, efectuate în lunile februarie ale anilor 2009, 2011 şi 2012, pe eşantioane naţionale reprezentative, potrivit comunicatului de presă. 

Conform studiului, 275.000 de români au avut pentru prima dată acces la internet într-o bibliotecă, în timp ce 7.000.000 de vizite au fost înregistrate la bibliotecile publice pentru utilizarea computerelor şi a internetului. Internetul este principala sursă de informare pentru utilizatorii bibliotecilor publice comparativ cu non-utilizatorii care utilizează ca principală sursă de informaţie televizorul. Aproximativ 28% dintre respondenţii care nu merg la bibliotecă au afirmat că petrec zilnic peste trei ore în faţa televizorului.

Informaţiile din domeniul educaţiei, piaţa muncii, comunicare cu prietenii, rezolvarea unei probleme medicale reprezintă principalele căutări ale cetăţenii români care utilizează calculatoarele şi internetul de la biblioteca publică. Datorită internetului și a calculatoarelor, 33% dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor vin la biliotecă, faţă de 10% din cetăţeni care vin doar pentru a utiliza cărţi și ziare.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Programul Biblionet a dotat 1.500 de biblioteci locale cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente şi peste 2.175 de bibliotecari formaţi şi îşi propune să atingă peste 2.000 de biblioteci la finalul programului.

Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti.