Credincioșii din Suedia donează la biserică cu cardul

65

Suedia este una dintre ţările care utilizează cel mai rar banii peșin. Cum se reflectă acest lucru în viaţa bisericilor? Congregaţiile instalează POS-uri pentru enoriașii care vor să își plătească zecimea cu cardul.

Suedia este una dintre ţările care utilizează cel mai rar banii peșin. Cum se reflectă acest lucru în viaţa bisericilor? Congregaţiile instalează POS-uri pentru enoriașii care vor să își plătească zecimea cu cardul.

Doar 3% dintre tranzacţiile economice din Suedia se efectuează cu monede și bancnote. Prin comparaţie, Europa folosește cash-ul în 9% din tranzacţiile sale, iar SUA în 7%, conform Băncii pentru Acorduri Internaţionale.

Interesant este cum se răsfrânge această situaţie asupra bisericilor. „Oamenii au venit la mine în repetate rânduri spunându-mi că nu au bani gheaţă, dar că și-ar dori să doneze," a declarat vicarul Johan Tyrberg, de la biserica Carl Gustaf, pentru Associated Press. Așa că vicarul a decis să ofere credicioșilor posibilitatea de a dona folosind cardul.

Dincolo de aspectul care ţine de comoditatea folosirii unui card în loc de bani cash, un alt element important este siguranţa care decurge din această orientare. Potrivit statisticilor furnizate de Asociaţia Bancherilor din Suedia, de la tranziţia către o societate care folosește tot mai puţin banii peșin, rata infracţionalităţii mici, a furturilor din buzunare, a scăzut considerabil.

„A avea mai puţini bani gheaţă în circulaţie face lucrurile mult mai sigure, atât pentru angajaţii băncilor, cât și pentru clienţi," a declarat Par Karlsson, un reprezentat al diviziei pentru securitate al Asociaţiei, citat de Christian Post.

Există însă și dezavantaje ale acestui tip de efectuare a plăţilor. În primul rând el este inaccesibil încă persoanelor cu domiciliul în zone rurale. Apoi, economia bazată pe plata cu cardule este extrem de vulnerabilă atacurilor cibernetice, care au crescut exponenţial din anul 2000 până în anul 2011. Dezavantajaţi sunt și micii întreprinzători care, dacă doresc să implementeze măsuri de plată prin card, sunt obligaţi de legislaţie să suporte ei toate costurile de operare.