Studiu: aspirina luată zilnic poate preveni cancerul

192

Tratamentul zilnic cu aspirină, luată în doze mici, poate preveni sau împiedica răspândirea cancerului, arată noi studii medicale, conform BBC.

Ultimele trei studii în domeniu, publicate în jurnalul de specialitate The Lancet, întăresc dovezile deja existente asupra efectelor anticancerigene pe care le are aspirina.

Profesorul Peter Rothwell, de la Universitatea Oxford, şi colegii săi, care au efectuat cele mai recente cercetări în domeniu,au făcut deja legătura între aspirină şi un risc mai scăzut al apariţiei anumitor tipuri de cancer, în special cancerul de colon.

Dar studiile lor anterioare au sugerat că este necesar ca tratamentul cu aspirină să fie făcut pentru aproximativ 10 ani pentru a obţine un nivel de protecţie. Acum, aceiaşi experţi cred că efectul protector apare mult mai devreme – în termen de trei până la cinci ani – bazat pe o nouă analiză a datelor din 51 studii care au implicat mai mult de 77.000 de pacienţi.

Doze mici de aspirin pot să reducă probabilitatea apariţiei anumitor tipuri de cancer, în special intestinale, dar previn şi răspândirea tumorilor canceroase în alte părţi ale corpului. În cifre absolute, pentru fiecare cinci pacienţi trataţi cu aspirină, un cancer metastatic ar putea fi prevenit, estimează cercetătorii.

În acelaşi timp, aspirina reduce riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral, dar creşte riscul unei hemoragii majore pentru primii ani de tratament, şi scade după aceea.

Conform rezultatelor, o doză zilnică de până la 300 mg de aspirină, timp de trei ani, poate reduce numărul de cazuri de cancer cu 25%, susţin specialiştii, care au constatat, de asemenea, că medicamentul scade riscul decesului din cauza cancerului cu până la 15% după cinci ani de administrare.

Totuşi, experţii avertizează că nu există încă dovezi suficiente pentru a recomanda aspirina pe post de tratament împotriva cancerului. De asemenea, ei susţin că pot exista efecte adverse serioase dacă luăm aspirină zi de zi, pastila putând provoca hemoragii stomacale.