VIDEO: Crescându-l pe Ruben, copilul cu auz muzical absolut

2041

Ce înseamnă să ai un copil genial? Pentru Adi și Gloria Ghidiceanu înseamnă asumarea responsabilităţii de a fi „părinţi pe măsura lui" și de a-i imprima niște valori care să răzbată dincolo de talentul cu care va uimi lumea.

 Micuţul Ruben și-a surprins părinţii la un an și jumătate, când jucându-se cu un diapazon în timp ce mânca, a intonat de trei ori nota LA, acesta fiind și primul cuvânt pe care l-a spus. Nu doar că Ruben a ghicit perfect sunetul produs de diapazon, dar l-a și intonat perfect. De vorbit, nu a vorbit până la trei ani. Cuprinși de emoţie părinţii, ambii profesori de muzică, provenind din familii muzicale, și-au dat seama că fiul lor avea auz muzical absolut. Asta înseamnă că micuţul poate recunoaște extrem de rapid și fără greșeală notele muzicale și chiar și tonalităţile și le poate reproduce vocal și pe instrumente.

Pentru Ruben, toată lumea este o lume a sunetelor și este atât de ordinară, încât nu poate înţelege de ce alţi copii nu pot recunoaște notele așa cum o face el. „Ieșim în grădina botanică, cântă cucul și Ruben după el pe note. Mergem acasă, verific la pian și alea sunt notele," explică pentru Semnele timpului, tatăl lui Ruben, Adi Ghidiceanu.

Jucăria preferată a lui Ruben este pianul, pentru care are un respect deosebit, ca și cum mai degrabă ar fi cel mai bun prieten, alături de care e în stare să stea lipit o zi întreagă. Încă de când era doar un bebeluș, Ruben a simţit pianul, nu l-a „chinuit" cu emoţia oricărui bebeluș care descoperă că atingerea bruscă a clapelor provoacă un sunet. Mama lui povestește că Ruben apăsa clapele în terţe și pentru că erau și foarte armonioase, au decis și îl înregistreze pentru ca și rudele îndepărtate să poată vedea ce face. După aceea Ruben se uita la înregistrări și reproducea vocal compoziţiile sale. Acum, la vârsta de 5 ani și 8 luni poate cânta piese de Beethoven fără prea mari probleme.

Talentul său l-a făcut cunoscut în toată Craiova, unde este mereu testat de către profesorii de la Liceul de Arte Marin Sorescu, unde tatăl său predă canto, dar chiar și de specialiști în domeniu, precum maestrul Gheorghe Fabian, muzicolog, sau Alexandru Iosub, dirijor la Filarmonica „Oltenia". Ambii specialiști au declarat în presă că sunt convinși că influenţa părinţilor, educaţia pe care i-o oferă și mediul în care este crescut, au ajutat enorm la dezvoltarea acestei abilităţi. „Pur şi simplu am rămas mirat, l-am văzut în evoluţie şi cântând la pian, este un caz ieşit din comun. Ceea ce mă bucură este că tatăl său, muzician şi profesor de canto, îl conduce foarte bine pe acest copil, în sensul că nu îl chinuieşte, îl lasă să se dezvolte armonios şi firesc, îl sprijină foarte mult […]. În istoria muzicii au fost câteva cazuri, nu vreau să zic Mozart, Beethoven, să creadă lumea că exagerez, dar acest copil, condus cu grijă, ar putea să aibă rezultate extraordinare. Depinde şi de dezvoltarea sa, şi de mediu, de vremurile istorice şi sociale, de foarte mulţi factori," a explicat Alexandru Iosub pentru Gazeta de Sud. Ruben poate ajunge astfel pe lista oamenilor faimoși, despre care se crede că au sau au avut auz muzical absolut: Michael Jackson, Mariah Carey, Ella Fitzgerald, Bing Crosby, Florence Henderson, Mozart, Beethoven, Paul Shaffer, Jimi Hendrix, Yanni.

Părerea lui este susţinută de numeroase studii în domeniu care au arătat că auzul muzical absolut poate fi învăţat, dar numai în condiţiile în care copiii sunt antrenaţi de mici. Auzul muzical absolut este considerat extrem de rar, dar Diana Deutsch, profesor de psihologie la Universitatea California, a demonstrat prin studii că „oricine are o formă implicită de auz absolut, chiar dacă nu toţi știm să spunem care sunt notele. Ceea ce se învaţă ca și copil este abilitatea de a eticheta sunetele," conform Journal of the Acoustical Society of America. Deutsch crede că toţi ne naștem cu auz absolut pentru a putea învăţa să vorbim. Astfel se explică cum în mandarină cuvântul „ma" poate însemna lucruri diferite, dacă este pronunţat în tonalităţi diferite. Este demonstrat că cei din Asia au de 9 ori mai multe șanse de a dezvolta auz absolut, decât copiii din alte zone geografice.

Părinţii lui Ruben și-au luat foarte în serios rolul de formatori ai caracterului și talentului lui Ruben, căutând informaţii și luând deciziile care li se par cele mai bune și sănătoase pentru copilul lor. Micuţul a fost obișnuit cu muzică preclasică încă din burta mamei, și mai târziu cu plimbările zilnice în grădina botanică, unde și-a făcut un grup de prieteni.

„Este un copil absolut normal, se joacă cu copiii, socializează, participă o zi pe săptămână la un program tip grădiniţă, unde copiii sunt învăţaţi noţiuni creștine," ne-a spus Gloria Ghidiceanu, care face parte din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

Pentru că sunt convinși că cei șapte ani de acasă chiar trebuie să fie o perioadă de educaţie făcută acasă, Adi și Gloria și-au aranjat timpul astfel încât cineva să fie mereu cu el și să nu aibă nevoie să meargă la grădiniţă. Gloria a fost și profesoară de limba română și limba engleză, motiv pentru care micuţul Ruben înţelege limba engleză, și știe deja să scrie și să citească pe litere în română.

Alimentaţia este și ea un aspect foarte important pentru familia Ghidiceanu care a renunţat la produsele de carne încă de când au aflat că Gloria este însărcinată. Ruben a fost crescut în regim ovo-lacto-vegetarian și tratat cu dulciuri pe care mama sa le pregătește ocazional în casă. Dar nu a prins gustul lor, nu îi plac, la fel cum nu îi place nici muzica pe care o aude în magazine, atunci când merge cu părinţii la cumpărături.

 

Oricât de mândri sunt părinţii lui Ruben că au un fiu atât de talentat la muzică, echilibrul este cuvântul de ordine în familie, motiv pentru care cei doi încearcă să îl crească astfel încât să fie un om deschis spre mai multe lucruri. „Are capacitatea să fie orice, nu doar să facă muzică", ne-a spus mama sa, care crede totuși că Ruben se va orienta spre arte. Misiunea lor declarată este să îl ghideze și să îi imprime acele valori care să îl determine să își folosească talentul pentru a-i face fericiţi pe ceilalţi. „Ce rost ar avea să fie doar un geniu ursuz?", se întreba retoric Gloria.