5 strategii pentru dezvoltarea unei relaţii care să dureze

3006

O tendinţă tot mai vizibilă - fuga de asumare - conturează un tablou al romantismului în care intimitatea sexuală este un obiectiv în sine, iar accesibilitatea sexuală un criteriu de departajare a partenerilor. Cultura cuplării a făcut ca certitudinea durabilităţii unei relaţii să fie decăzută din drepturi și să fie considerată o opţiune de lux a unui cuplu.

Dragostea în vremea algoritmilor, cum o numea autorul american Dan Slater, a luat naștere odată cu consolidarea tendinţei ca astăzi una din cinci relaţii să înceapă pe internet. Și, deși mulţi au salutat această transformare socială, spunând că ea favorizează o formare mai ușoară a relaţiilor și că permite celor implicaţi să păstreze standarde înalte în privinţa calităţilor viitorului partener, unii au evidenţiat și dezavantaje. Cum ar fi faptul că, în condiţiile în care relaţiile online facilitează „listele de calităţi”, devine mai clar că există un număr mare de opţiuni și alternative multiple de parteneri, ceea ce diminuează disponibilitatea celor implicaţi de a-și asuma un angajament.

Din nou, o tendinţă tot mai vizibilă – fuga de asumare – conturează un tablou al romantismului în care intimitatea sexuală este un obiectiv în sine, iar accesibilitatea sexuală un criteriu de departajare a partenerilor. Cultura cuplării a făcut ca certitudinea durabilităţii unei relaţii să fie decăzută din drepturi și să fie considerată o opţiune de lux a unui cuplu.

În aceste condiţii, specialiștii (chiar și cei online) în relaţii romantice au venit cu sfaturi pentru alimentarea durabilităţii unei relaţii. Profesorul Brian Ogolsky, specializat în Dezvoltare Umană, și colega lui, Jill Bowers, au analizat 35 de studii și peste 12.000 de relatări personale pentru a descoperi cinci strategii pentru menţinerea unei relaţii solide.

Deschiderea în comunicare din partea ambilor parteneri este o primă caracteristică a unei relaţii durabile. Profesorul subliniază importanţa dezvăluirii de sine din partea ambilor parteneri. „În perioada de iniţiere a relaţiei, deschiderea ar putea însemna să povestești despre tine sau să-l încurajezi pe celălalt atunci când povestește despre el. Pentru cuplurile căsătorite de mai mult timp, deschiderea se poate traduce în a vorbi despre felul în care relaţia a evoluat de-a lungul timpului.”

Abordarea fiecărei dispute dintr-o poziţie pozitivă constituie un alt secret al unei relaţii de calitate. „Decât să spui ‘Nu înţeleg ce e așa de greu să pui capacul la tubul de pastă de dinţi’, adoptă o abordare amuzantă și pune un post-it pe tub cu mesajul ‘Ajutor! Mi-am pierdut capacul.'”, recomandă studiul. „Abordarea jucăușă și tonul pozitiv pot influenţa decisiv direcţia de răspuns a partenerului”, spune Bowers.

Asigurarea reciprocă privind viitorul relaţiei este, la rândul ei, o strategie de menţinere a sănătăţii unui cuplu. „Asigurarea înseamnă să îi inspiri celuilalt încrederea că nu pleci nicăieri, că vei fi prin preajmă”, explică Ogolsky. În funcţie de nivelul relaţiei, acest lucru ar putea însemna să vă planificaţi vacanţele împreună sau să aveţi conversaţii despre viitorul vostru, sau poate chiar să luaţi în discuţie subiectul căsătoriei, spune profesorul.

Împărţirea echitabilă a sarcinilor în gospodărie afectează pozitiv dezvoltarea relaţiei și satisfacţia în cuplu. Deși fiecare ar putea avea o percepţie diferită asupra egalităţii, spune profesorul, a împărţi sarcinile în mod egal (a nu lăsa pe cineva să facă totul singur) este o oportunitate de a întări relaţia.

Dezvoltarea unei reţele sociale comune este o altă trăsătură a relaţiilor care funcţionează pe termen lung. „Prietenii sunt, în general, o sursă foarte bună de feed-back cu privire la relaţie”, spune Ogolsky și, în plus, „a avea un cerc comun de prieteni poate uneori să constituie o sursă de strategii pentru propria relaţie, pe care o poate influenţa pozitiv.”

Încununarea acestor eforturi se face prin aprecierea eforturilor celuilalt de a face relaţia să meargă. Cercetarea lui Ogolsky și Bowers sugerează că a remarca deschis angajamentul partenerului faţă de bunul mers al relaţiei îi face pe ambii parteneri să se simtă mai satisfăcuţi de aceasta.