Edward Snowden, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace

32

În urma propunerii a doi politicieni norvegieni, Edward Snowden, fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate, a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2014.

Motivul care a stat la baza acestei propuneri a fost faptul că Snowden, prin dezvăluirile pe care le-a făcut, a contribuit la promovarea păcii în lume. Socialiştii Baard Vegard Solhjell şi Snorre Valen au declarat că sunt convinşi de faptul că „dezbaterea publică şi schimbările în zona politicii care au avut loc în urma dezvăluirilor lui Snowden au contribuit la o lume mai stabilă şi mai paşnică", notează theguardian.com.

Datorită dezvăluirilor făcute de Snowden, întreaga lume a putut cunoaşte manevrele spionajului american, care a afectat câţiva lideri mondiali, precum Joaquín Almunia, Angela Merkel ori Felipe Calderón. Deşi Barack Obama şi guvernul său şi-au apărat modul de a acţiona, argumentând că acesta face parte din măsurile de securitate naţională, informaţiile furnizate de Snowden au stârnit multe dezbateri şi întrebări în ceea ce priveşte garanţiile legate de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Comitetul Nobel nu a confirmat până în prezent cine a fost nominalizat, deşi profesorii, membrii de guvern sau instituţiile de la care vin nominalizările le pot face publice. Perioada rezervată pentru nominalizarea candidaţilor va lua sfârşit sâmbătă, 1 februarie. Anul trecut, numărul candidaţilor la premiul Nobel a fost de 259, iar câştigătoare a fost Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.