Efectul negativ al pubertăţii precoce asupra fetelor

202

Schimbările petrecute în timpul pubertăţii pot naște instabilitate de ordin emoţional și comportamental, însă instalarea de timpuriu a acestei perioade de tranziţie în cazul fetelor poate cauza în mod particular probleme de conduită, arată un studiu publicat în jurnalul Pediatrics.

La cercetare au participat un grup de 2.600 de fete și părinţii acestora. Experţii au organizat o serie de trei interviuri, atunci când tinerele aveau 11, 13, respectiv 16 ani. Fetele au fost rugate să răspundă unor întrebări legate de vârsta la care au avut prima menstruaţie, de problemele de comportament, dar și de cele ale persoanei considerate cel mai bun prieten și despre cazurile de agresiune fizică și nonfizică experimentate. De asemenea, cu ajutorul răspunsurilor părinţilor, experţii au putut afla informaţii legate de rasa și etnia copiilor, dar și despre statutul lor socio-demografic.

Instalarea precoce a pubertăţii (caracterizată prin apariţia primei menstruaţii înainte de împlinirea vârstei de 11 ani) a fost întâlnită în cazul a 16% dintre participante. Experţii au găsit o legătură între debutul menstruaţiei de timpuriu și apariţia unor probleme comportamentale în cazul fetelor.

Totodată, au observat că prietenii cu probleme comportamentale au avut o influenţă semnificativă asupra conduitei participantelor, indiferent de vârsta la care au avut menarha. Fenomenul a fost mult mai pronunţat în cazul fetelor intrate de timpuriu la pubertate. Acest lucru „sugerează o creștere a vulnerabilităţii fetelor care se maturizează mai devreme în faţa influenţei negative a colegilor", scriu autorii studiului. Până la vârsta de 16 ani însă, majoritatea problemelor comportamentale ale participantelor, cauzate de influenţa negativă a prietenilor a dispărut.

„Pentru fete, puberatea precoce este asociată cu mai multe tulburări emoţionale, precum simptome depresive și scăderea stimei de sine, dar și cu mai multe probleme comportamentale, precum delincvenţa, agresivitatea, folosirea de substanţe dăunătoare și comportamente sexuale periculoase", a declarat pentru Reuters Sylvie Mrug, de la Universitatea din Alabama.

Părinţii sunt încurajaţi să fie atenţi la prieteniile pe care le leagă copiii lor, pentru a putea micșora riscul ca aceștia să fie expuși și influenţaţi de comportamentele deviante ale persoanelor cu care își petrec timpul. „Prevenirea afilierilor nedorite cu anumite persoane sau limitarea influenţei acestora poate fi realizată prin comunicare și monitorizare; (acest lucru) poate reduce multe dintre problemele asociate pubertăţii de timpuriu", punctează experţii.