Elementul care te face să te simţi bine într-o mulţime

68

Un studiu efectuat de psihologii britanici de la unversităţile Sussex St. Andrews și Leeds, arată că oamenii se pot simţi bine în mulţimi sau în aglomeraţie, baza acestui studiu fiind indentitatea socială.

Cercetarea a fost realizată urmărind comportamentul spectatorilor la concertul Fatboy Slim din Brighton, Marea Britanie, și al participanţilor la un mars de protest, potrivit dailymail. Studiul a adus la lumină un factor-cheie pentru comportamentul oamenilor în mulţimi și starea de bine pe care au experimentat-o. Acest factor este identitatea socială, modul în care oamenii se identificau cu mulţimea.

„Locuitorii din Brighton îşi vor aminti multă vreme festivalul Big Beach Boutique din 2002, când 250.000 de oameni s-au strâns pe plajă pentru a urmări concertul DJ-ului Fatboy Slim. A fost un eveniment foarte aglomerat, într-adevăr. Cu toate acestea, am observat că participanţii noştri la studiu se simţeau mai puţin înghesuiţi pe măsură ce se defineau pe sine ca parte a mulţimii", a declarat psihologul John Drury, de la Universitatea din Sussex.

Psihologii explică de ce la concerte tocmai mulţimea este o parte atât de atractivă. Dr. Drury a menţionat, pentru dailymail, că „în psihologie există ideea că avem o nevoie destul de fixă pentru spaţiu personal. Însemnând că alţi oameni reprezintă o ameninţare la adresa confortului nostru. Acest fapt asumă, în mod eronat, că noi avem o singură identitate – o identitate personală. Studiile noastre arată că avem mai multe identităţi în funcţie de apartenenţele noastre la grupuri. Atâta timp cât împărţim aceeași identitate social cu cei din jur, prezenţa lor nu este o invaziune a spaţiului nostrum personal."