Europenii nu mai suportă austeritatea şi şomajul record

23

Peninsula Iberică şi centrul Europei au luat foc zilele acestea, după ce zeci de mii de oameni au ieşit în stradă ca urmare a şomajului record înregistrat în Spania, Portugalia, Grecia şi Franţa. Situaţia pune într-o lumină nouă o generaţie ce începe să fie obişnuită să nu aibă un loc de muncă.

În Spania, nivelul de şomaj a ajuns la 27,2%, potrivit statisticilor date publicităţii joi de Institutul Naţional de Statistică, cifra de 6.000.000 de şomeri fiind un record absolut. În plus, măsurile de austeritate pentru ţara cu cel mai mare deficit bugetar dintre cele 17 state din zona euro au scos în stradă mii de oameni.

O situaţie asemănătoare s-a înregistrat şi în Portugalia, unde câţiva oameni s-au urcat pe un tanc pentru a-şi face auzite nemulţumirile, în timp ce mii de protestatari au profitat de sărbătorirea revoluţiei din 1974 pentru a cere demisia guvernului şi renunţarea la măsurile de austeritate.

Deşi situaţia nu este la fel de gravă ca în Spania, şi în Franţa a crescut numărul şomerilor, situaţie ce a contribuit la cel mai scăzut nivel al popularităţii preşedintelui socialist François Hollande. În Franţa, numărul de şomeri a ajuns la 3,2 milioane, cel mai mare număr din ultimii 16 ani.

De asemenea, a crescut şi numărul zilelor până ce un şomer îşi poate găsi un loc de muncă. În medie, acest număr este de 485 de zile, informează France 24.