Bisericile Kenyei luptă contra căsătoriei copiilor

409

Bisericile din sudul Kenyei s-au alăturat efortului internaţional de a stopa fenomenul căsătoriilor forţate ale minorilor. Centrele deschise de biserici în regiunea triburilor Masai le oferă adăpost fetele care fug de acasă pentru a scăpa de căsătoriile aranjate de părinţi.

„Ultima dată am salvat două fete. Ele au fugit la biserică după ce au aflat că se plănuiește circumciderea [o practică tradiţională, dar ilegală în Kenya] și căsătorirea lor. Acum sunt înscrise la o școală din cadrul unui centru de aici, condus de Biserica Adventistă", a declarat pastorul Samuel Ntetuya, din partea Bisericii Luterane Evanghelice din Kenya.

Liderii religioși kenyeni spun că mulţi părinţi își dau fetele spre măritiș înainte de împlinirea vârstei legale pentru căsătorie, primind în schimb animale domestice, iar una dintre cauzele acestei decizii este sărăcia extremă, agravată de seceta din ultimele luni, conform ekklesia.co.uk.

Clinton Global Initiative a anunţat recent, la New York, lansarea unei campanii internaţionale pentru prevenirea căsătoriilor în cazul fetelor cu vârste sub 18 ani. Campania are titlul „Fete, nu mirese" și este sprijinită de laureatul Nobel pentru Pace Desmond Tutu și de Mary Robinson, fostă președintă a Irlandei.

Se estimează că sunt 10 milioane de fete în întreaga lume căsătorite înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. În ţările aflate în curs de dezvoltare, una din 3 fete devine mireasă înainte de a ajunge la majorat. De cele mai multe ori, căsătoria înseamnă pentru aceste fete încheierea studiilor, fapt care le sporește dependenţa faţă de partenerul de viaţă.

Specialiștii apreciază că riscul de deces este mai mare în cazul fetelor care se căsătoresc prea devreme, întrucât acestea își încep viaţa sexuală prea devreme și, de asemenea, ajung să nască mai devreme decât ar trebui.

(Foto: hatefsvoice.wordpress.com)