Căsătoriile, îngrijorător de nepopulare în SUA

23

În Statele Unite, rata căsătoriilor continuă panta descendentă din ultimele decenii, atingând anul acesta cel mai slab procent din istorie: numai 31 din 1.000 de femei sunt căsătorite, după cum arată un raport efectuat de Centrul Naţional pentru Cercetarea Familiei şi Căsătoriilor.

Nu vorbim despre o fluctuaţie, ca în trecut (anii 30 şi 60 înregistrând deja procente scăzute ale ratelor căsătoriei, cu 67,8%, respectiv 73,5%), ci de un declin continuu care a început în anii 70, afirmă Julissa Cruz, autoarea raportului. Anii cu cea mai ridicată rată a căsătoriilor au fost anii 20 (cu 92,3%) şi anii 50 (cu 90,2%).

Fenomenul are două explicaţii. În primul rând, femeile nu se mai căsătoresc deoarece au mai multe opţiuni pentru a avea viaţa pe care şi-o doresc (precum coabitarea sau posibilitatea de a-şi creşte singure copiii).

În plus, femeile aleg şi mai uşor să divorţeze. Numărul femeilor divorţate a crescut la 15 procente, comparativ cu un procent în 1920.

În al doilea rând, vârsta la care femeile se căsătoresc a crescut. În medie, vârsta primei căsătorii este de 27 de ani, cea mai ridicată din ultimul secol, arată raportul.