Cercetători Yale: e posibil ca tratamentul cu hormoni să fi putut salva 50.000 de vieţi

35

Timp de peste 10 ani, medicii le-au avertizat pe femei cu privire la riscurile asociate terapiei de substituţie hormonală. Un studiu publicat recent de specialiști Yale arată însă posibilitatea ca avertizările să fi pus în pericol sporit de deces prematur un anumit grup de femei.

Studiul de la Yale susţine că aproape 50.000 de femei ar fi murit prematur după ce nu au mai luat hormonul de substituţie care trata simptomele menopauzei, după ce un studiu foarte mediatizat în 2002 a descoperit că tratamentul creștea riscul bolilor de inimă și de cancer la sân. Însă autorii acestui studiu au avertizat întotdeauna că rezultatele lor nu se aplică nediscriminatoriu la toate femeile care au trecut de menopauză.

Analiza celor de la Yale a continuat linia de cercetare deschisă de un studiu anterior care a monitorizat comparativ femeile care au urmat tratamente hormonale, împărţindu-le în două grupe: una cu femei care avuseseră o operaţie de histerectomie (puteau lua estrogen simplu) și una cu femei care nu avuseseră o astfel de operaţie (și erau nevoite să ia și estrogen și progestin).

Descoperirea lor a fost că, femeile care nu mai aveau uter puteau beneficia de pe urma unui tratament numai cu estrogen, însă își riscau sănătatea dacă evitau terapia hormonală. Înainte de studiul din 2002, circa 90% dintre femeile care suferiseră o histerectomie urmau și o terapie cu estrogen. După studiul din 2002, doar 10% dintre pacientele cu histerectomie mai luau hormoni. Calculând pe baza unei formule create de ei, cercetătorii au estimat rata de supravieţuire a pacientelor și au ajuns la concluzia că aproape 50.000 de femei au murit prematur, în timpul dintre studii (2002 și 2011). Studiul lor a fost publicat în American Journal of Public Health.