De câte ori să spunem „DA” la aceeași nuntă?

66

„De ce să spui de două ori 'DA'?", s-a întrebat deputatului UDMR Szabo Odon, venind şi cu o sugestie prin care procedurile de căsătorie ar putea fi mult mai simple oferind cuplurilor posibilitatea să spună celebrul „DA" o singură dată, în faţa preotului. Dacă proiectul de lege iniţiat de deputat ar fi aprobat, căsătoria religioasă ar putea deveni echivalată cu căsătoria civilă.

 Deputatul Szabo Odon, membru în Comisia de învăţământ, a precizat că prin noua prevedere, căsătoria civilă ar putea fi încheiată şi de un preot, căruia să i se prezinte documentele de la starea civilă. Practic, după depunerea actelor la starea civilă, cuplurile vor putea să opteze, într-un formular, dacă doresc căsătorie civilă sau religioasă. Cu actele respective, preotul va realiza căsătoria.

„Eu cred ca ar simplifica, practic, lucrurile, întrunind într-un singur act ceremonial căsătoria. Desigur, ramâne posibilitatea celor care sunt atei să se căsătoreasca doar la ofiţerul stării civile. Cei care doresc să se cunune și religios, după starea civilă, o pot face, desigur, va fi după rit, dar nu va fi considerată căsătorie civilă, devreme ce s-a realizat prima opţiune, căsătoria civilă", a spus deputatul.

Odon a afirmat că iniţiativa sa a apărut ca urmare a discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi tineri, care ar prefera „să spună celebrul DA" o singură dată, fără a mai fi obligaţi să se prezinte și în faţa ofiţerului stării civile. Odon este de părere că această facilitare ar fi primită pozitiv în România, ţinând cont de faptul că gradul de acceptare a căsătoriei religioase este mult mai mare aici decât în alte ţări europene.

Szabo Odon a precizat că a avut deja consultări cu bisericile tradiţionale (ortodoxă, romano-catolică şi reformată), ai căror reprezentanţi au spus că nu se împotrivesc unei asemenea iniţiative legislative.