Evanghelicii americani nu uită: căsătoria înseamnă și sacrificiu

75

Voci proeminente din lumea evanghelică americană au criticat dur opinia teleevanghelistului Pat Robertson, potrivit căreia orice bărbat are dreptul să „ia totul de la capăt" și să divorţeze de soţia lui, dacă aceasta suferă de Alzheimer (vezi video).

Robertson i-a șocat pe telespectatorii emisiunii „700 Club", când a afirmat că nu ar învinovăţi pe cineva care divorţează de partenerul bolnav de Alzheimer, numind boala „un fel de moarte", informează ABC News. Deși a precizat că un specialist în Etică ar putea răspunde cel mai bine în această problemă, Robertson a mărturisit că înclină să fie empatic faţă de persoana care are de luptat cu dificultatea situaţiei. Reverendul a sugerat că soţul sănătos are dreptul să „ia totul de la capăt" și să divorţeze.

Analiștii de la ABC News au apreciat că reacţiile la aceste afirmaţii au fost „surprinzător de uniforme": cele mai multe opinii exprimate au fost în mod vădit contra celor spuse de Pat Robsertson.

Tobin Grant de la Christianity Today a declarat că „sfatul lui Robertson este într-o puternică opoziţie cu ceea ce majoritatea teologilor și specialiștilor în etică ar recomanda: fidelitatea."

Russell Moore, decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Seminarului Teologic Baptist Suthern a catalogat declaraţia reverendului drept „o repudiere a evangheliei lui Iisus Christos".

Joel Hunter, pastor senior al unei biserici cu 15.000 de membri din Orlando s-a declarat la rândul său șocat de afirmaţiile teleevanghelistului. „Nu știu cum poate cineva care citește Scriptura, sau măcar cunoaște jurămintele tradiţionale de nuntă, să vină cu o astfel de afirmaţie," a spus Hunter. „Evident că toţi putem legitima căutarea confortului personal, care ar putea să justifice divorţul în cazul în care circumstanţele devin foarte diferite sau inconveniente… Dar chiar nu ai cum să te descotorosești de ceea ce Iisus spune despre căsătorie."

Nu doar liderii creștini, ci și medicii au respins opinia reverendului Robertson. Dr. Amanda Smith, director medical în cadrul Centrului pentru Alzheimer al Universităţii de Sănătate South Florida, din Tampa, a susţine că „este absurd să scuzi abandonarea soţului bolnav în chinurile bolii sale care îi fură mintea." Ea a adăugat că „e adevărat că boala Alzheimer poate afecta dinamica relaţiilor, totuși jurămintele la căsătorie spun 'la bine și la rău'."

Matthew Lee Anderson scrie pe blogul său la Washington Post că această recunoaștere generalizată a faptului că un divorţ în circumstanţele discutate ar fi motivat de dorinţa pentru confort personal, este un semn bun. „Nu trebuie musai să fii creștin ca să afirmi că un astfel de sacrificiu de sine este important pentru căsnicie. Însă este mai dificil, dacă nu imposibil să promovezi o definiţie a căsătoriei care să excludă sacrificiul."