5 subiecte fierbinţi pe agenda Adunării Generale a ONU

72

Liderii internaţionali se adună zilele acestea la New York pentru Adunarea Generală a ONU, iar agenda de dezbateri din 2011 conţine 5 subiecte fierbinţi, conform CNN.

1. Palestinienii au anunţat că vor cere Adunării Generale a ONU recunoaşterea statului palestinian şi acceptarea acestuia în calitate de membru al ONU. Până în urmă cu câteva zile, nu a fost sigur în ce anume va consta cererea palestinienilor. Vinerea trecută, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat în cadrul unui discurs televizat că palestinienii intenţionează să ceară calitatea de membru ONU cu drepturi depline.

Recunoaşterea la ONU a unui stat palestinian independent depăşeşte, la nivel global, opoziţia faţă de o astfel de decizie, conform unui sondaj realizat de BBC în 19 ţări. Totuşi, o treime dintre cei intervievaţi nu şi-au exprimat nicio opţiune în acest sens. Doar 21% dintre respondenţi au declarat că statele lor ar trebui să se opună recunoaşterii statului palestinian de către ONU, în timp ce 49% s-au exprimat în favoarea unei astfel de recunoaşteri.

Statele Unite au anunţat că vor bloca recunoaşterea statului palestinian prin folosirea dreptului de veto pe care îl au în Consiliul de Securitate al ONU, informează Mediafax.

2. Evenimentele sângeroase ale „primăverii arabe" vor fi, cu siguranţă, o temă importantă pe agenda de discursuri a liderilor lumii, mai ales că Adunarea Generală a ONU va fi prima întâlnire majoră la nivel înalt, după tensiunile care au zguduit Orientul Mijlociu şi nordul Africii în prima parte a acestui an. Libia va fi, probabil, unul dintre subiectele principale, mai ales că, vineri, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o nouă misiune în Libia pentru a asigura tranziţia spre o eră post-Gadhafi.

Între timp, forţele loiale lui Muammar Gadhafi creează haos şi o veritabilă criză umanitară în oraşul Bani Walid, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie. Trupele loiale lui Gadhafi jefuiesc magazinele şi îi împuşcă pe cei care doresc să se alăture revoluţiei, a declarat colonelul Ahmed Bani.

3. Siria este un al treilea subiect important pentru Adunarea Generală din acest an. În timp ce SUA, Marea Britanie şi Franţa doresc impunerea anumitor sancţiuni regimului lui Assad, Rusia şi China se opun acestui lucru. Ţările Ligii Arabe deţin însă rolul-cheie. Dacă Liga va decide să sprijine sancţionarea regimului lui Assad, probabil că Rusia şi China se vor abţine de la vot.

4. Cea mai gravă foamete din ultimii 60 de ani, care a lovit Cornul Africii în acest an, va fi cu siguranţă unul dintre subiectele Adunării Generale. Rapoarte ONU avertizează că peste 750.000 de oameni ar putea să moară de foamete în lunile următoare.

5. Creşterea bolilor netransmisibile în ţările aflate în curs de dezvoltare ale lumii este, de asemenea, un subiect care va fi discutat în acest an de liderii lumii. Luni şi marţi, miniştrii Sănătăţii şi alţi lideri importanţi vor participa la o reuniune pe această temă, a doua reuniune dedicată vreodată de ONU unor chestiuni legate de sănătate (prima reuniune ONU dedicată problemelor de sănătate a avut loc în 2002, când s-a discutat despre HIV/SIDA).

Măsurile de securitate au fost sporite zilele acestea, în New York. Poliţia din New York a anunţat că lucrează cu Secret Service şi cu Departamentul de Stat pentru a asigura protecţia a 130 de şefi de stat şi pentru a coordona 220 de convoaie oficiale.

(Foto: pratt.duke.ed)