„Mă iubește sau nu?” – Testul care dezvăluie dacă vei avea o căsătorie fericită

1131

Sentimentele impulsive și instantanee ar putea fi elementul cheie care poate prezice dacă relaţia oficializată dintre doi parteneri va fi de durată sau nu, sugerează un studiu american, citat de BBC.

La studiul efectuat de experţii de la Universitatea de Stat Florida au participat 135 de cupluri proaspăt căsătorite. Participanţii au fost rugaţi să își evalueze căsnicia folosind adjective precum „bună”, „satisfăcătoare”, „rea”, „nesatisfăcătoare”. În urma acestui exerciţiu de testare a sentimentelor conștiente, toţi voluntarii s-au declarat fericiţi de relaţia lor.

Nu același lucru s-a întâmplat și în cazul experimentului care a evaluat sentimentele din subconștient ale voluntarilor. Timp de mai puţin de o secundă, cercetătorii le-au arătat o fotografie cu partenerul de viaţă. Vizualizarea imaginii are impact asupra stării mentale a individului, influenţând-o fie negativ, fie pozitiv. Participanţii au descris apoi sentimentul creat de această imagine folosind termeni precum „grozav”, „minunat”, „oribil” sau „înspăimântător”.

Răspunsul trebuia dat cât mai repede cu putinţă, iar viteza cu care era oferit sugera care sunt adevăratele lor sentimente faţă de alesul/aleasa inimii. Astfel, cu cât răspundeau mai rapid că partenerul de viaţă este „minunat”, cu atât erau mai fericiţi cu acesta. Coordonatorul studiului, dr. James McNulty, a declarat pentru BBC că „aceste răspunsuri impulsive par a fi destul de puternice în a prezice dacă oamenii vor rămâne fericiţi”.

Cuplurile au fost rugate ca, în următorii patru ani, să participe la interviuri o dată la șase luni. La sfârșitul studiului, cercetătorii au observat că odată cu trecerea timpului, în medie, starea de fericire s-a diminuat în cazul celor care au înregistrat sentimente negative inconștiente la testul cu fotografia.

Chiar dacă au existat și cazuri în care metoda de evaluare a sentimentelor inconștiente nu a prezis cu acurateţe viitorul partenerilor, dr. McNulty îi sfătuiește pe cei care urmează să facă pasul cel mare să ia în considerare și ceea ce le dictează acele stări interioare impulsive experimentate la vederea partenerului.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Science.