Mesele în familie cresc apetitul copiilor pentru legume și fructe

25

Copiii învaţă să aibă obiceiuri alimentare bune atunci când iau masa în familie. A-i vedea pe părinţi și pe ceilalţi fraţi cum consumă diferite tipuri de alimente e un aspect crucial în procesul de creare a propriilor obiceiuri și preferinţe alimentare la copii, sugerează o echipă de cercetători britanici, conform BBC.

Copiii ar trebui să mănânce cinci porţii de fructe și legume pe zi, adică aproximativ 400 g, conform recomandărilor în vigoare. Un studiu publicat în Journal of Epidemiology & Community Health a scos la iveală faptul că în familiile în care se ia masa împreună în mod regulat, acest obiectiv este atins.

Studiul, desfășurat pe un eșantion de 2.400 de copii din 52 de școli din Londra a confirmat ideea că obiceiurile alimentare se formează cu cea mai mare ușurinţă în familie. Cercetătoarea Meaghan Christian, care a coordonat studiul, atrage atenţia asupra faptului că „ritmul vieţii moderne împiedică familia să stea împreună în jurul mesei, însă studiul arată că până și o singură masă pe săptămână, spre exemplu duminica, poate îmbunătăţi obiceiurile alimentare în familie”.

Azmina Govindji, de la British Dietetic Association, afirmă: „Dacă mănâncă sănătos în copilărie, este mult mai probabil să facă alegeri alimentare corecte la vârsta adultă și, ţinând cont de faptul că hrana consumată are un impact în ce privește riscul dezvoltării afecţiunilor cardiace sau a diabetului de tip 2, mâncatul împreună în familie pare chiar un preţ mic pentru sănătatea viitoare a copiilor”.