Studiu : Mamele drăgăstoase cresc imunitatea copiilor

2166

O mamă drăgăstoasă poate să-și protejeze copilul chiar mai mult decât crede. Cercetări recente ale specialiștilor în biologie moleculară de la Universitatea California, arată că expresia „pupă mama, ca să treacă” ar putea avea valoare de adevăr știinţific.

Relaţiile sănătoase în copilărie au un efect benefic durabil asupra sănătăţii, influenţând chiar și riscul de inflamaţie cronică (prelungire periculoasă a primei reacţii de apărare a corpului în faţa bolii).

Cercetătorii au examinat analizele de sânge a 53 de adulţi provenind din familii cu statut socio-economic scăzut. Jumătate dintre subiecţi au declarat că au avut legături puternice cu mamele lor, în timp ce jumătate au raportat relaţii mai reci. Observaţia medicilor a fost că oamenii care au avut relaţii bune cu mamele lor, prezintă mai puţini markeri genetici ai inflamaţiei.

Markerii sunt molecule care indică faptul că o genă este transformată în proteină, în acest caz proteine care contribuie la inflamaţii. Proteinele inflamatoare sunt necesare în cazul unei infecţii sau traume, pentru că ele anunţă sistemul imunitar și alte celule să sporească apărarea. Stresul poate întrerupe această inflamare. De asemenea, inflamarea prelungită poate genera diverse boli, precum diabet, depresie, boli cardiovasculare sau chiar cancer.    Cercetări anterioare au arătat că adolescenţii proveniţi din medii sociale sărace au mai mulţi markeri genetici de inflamaţie. Concluzia studiului este așadar că relaţiile de familie apropiate pot proteja sănătatea copiiilor de consecinţele creșterii în condiţii austere.

Niciun articol afișat