Violenţa psihică este ilegală în Franţa

48

    O nouă lege promulgată în Franţa scoate în afara legii "violenţa psihologică", ceea ce ar putea însemna că cei care îşi înjură partenerul sau fac acuzaţii false privind infidelitatea acestuia sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea, relateaza The Telegraph în ediţia electronică.

    Legea, prima de acest fel, prevede ca cel vinovat de insultă, ameninţări sau violenţă fizică poate fi pedepsit cu până la 3 ani de închisoare şi amendat cu până la 75.000 euro.

    Aprobat în unanimitate de membrii parlamentului francez, documentul defineşte violenţa mentală ca "acte repetate constând în adresarea de cuvinte jignitoare sau mesaje care degradează calitatea vieţii şi generează o schimbare a stării mentale şi psihice" a victimei.

    Unii magistraţi spun că legea este mai mult una de faţadă, menită să satisfacă acţiunile de lobby ale organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor.

    Legea este "inaplicabilă în practică," susţine Virgine Duval, secretar naţional al USM, cea mai mare uniune a magistraţilor din Franţa. "Bărbaţii care îşi lovesc soţiile vor putea exploata legea acuzându-şi partenerele că i-au abuzat verbal."

    Potrivit statisticilor publicate de guvernul francez, 675.000 femei au fost victimele abuzului fizic în ultimii doi ani.