Fără precedent: Facebook și Google, acuzate de procurorii de stat din India

26

Procurorii indieni au pus sub acuzare companii mamut precum Google, Yahoo și Facebook, pentru refuzul de a îndepărta anumite materiale despre care spun că ar aduce jigniri la adresa unor lideri politici și religioși ai ţării.

Procurorii indieni au pus sub acuzare companii mamut precum Google, Yahoo și Facebook, pentru refuzul de a îndepărta anumite materiale despre care spun că ar aduce jigniri la adresa unor lideri politici și religioși ai ţării.

Oficialii guvernului sunt nemulţumiţi din cauza unor materiale jignitoare la adresa prim-ministrului Manmohan Singh, a liderului partidului de guvernământ, Sonia Gandhi şi a unor figuri religioase importante ale ţării. Câteva ilustraţii îi înfăţișează pe Singh şi Gandhi în poziţii compromiţătoare, iar altele arată porci alergând prin Mecca, oraşul sfânt al islamului.

Vineri, reprezentanţi ai guvernului federal indian au declarat în cadrul unui proces în statul New Delhi, că există suficient material pentru a purcede la acţiuni legale împotriva a 21 de site-uri de social networking, care ar putea fi găsite vinovate de „promovarea dușmăniei între clase şi aducerea de prejudicii integrităţii naţionale", informează agenţia de știri Press Trust of India (PTI).

Cazurile, despre care PTI relatează că includ nume mari precum Google, Facebook, Yahoo şi Microsoft, reprezintă cel mai recent exemplu de risc în mediul de afaceri indian. Semnificativ este și că India, cu o populaţie de peste 1 miliard de locuitori, se orientează spre tehnologie pentru a stimula economia și a crește nivelul de trai. Disputa evidenţiază dificultatea Indiei de a echilibra cultura Internet – cu libertatea de discurs aferentă – și sensibilităţile sale religioase și politice.

Dacă judecătorii ar condamna acuzaţii, aceștia sunt pasibili de amenzi și închisoare până la cinci ani, deși procurorii au numit doar societăţile implicate, nu și directori. Magistratul Metropolitan Sudesh Kumar, a cerut Ministrului Afacerilor Externe să citeze reprezentanţi ai companiilor să se înfăţișeze la tribunal pe 13 martie.

În decembrie, ministrul indian al telecomunicaţiilor, Kapil Sibal, a spus că a vorbit în mod repetat, pe parcursul ultimelor trei luni cu oficiali ai companiilor de Internet şi le-a cerut să vină cu un cadru voluntar pentru a înlătura materialul ofensiv de pe Internet. El a spus că societăţile respective i-au răspuns că nu pot face nimic.

Niciunul dintre site-uri nu a făcut vreun comentariu după citarea de vineri.

Cu toate acestea, Facebook a declarat luna trecuta ca va elimina conţinutul care e „instigă la ură, ameninţă, incită la violenţă sau conţine nuditate."

Reprezentanţii Google au declarat într-un comunicat emis în decembrie, că se elimină doar conţinutul care încalcă legislaţia şi standardele locale proprii.

„Dar atunci când conţinutul este legal şi nu încalcă politicile noastre, nu îl vom elimina doar pentru că este controversat, deoarece considerăm că diferitele opinii ale oamenilor, atât timp cât sunt legale, ar trebui să fie respectate si protejate", au mai adăugat cei de la Google.

După ce a arătat reporterilor ilustraţiile care au stârnit controversa, Sibal obiectat la politica marilor companii de Internet, de a aplica standardele americane în spaţiul indian.

Sursa: Associated Press, BBC