Schimbare istorică importantă pentru fetele din Arabia Saudită

311

Pentru prima dată în istorie, fetele din Arabia Saudită au dreptul legal de a participa la ora de sport, în şcolile private, cu condiţia ca elevele să fie îmbrăcate decent şi să aibă profesoare de sport exclusiv femei.

Decizia a fost luată sâmbătă, şi face parte dintr-un set de măsuri pe care urmează să le ia guvernul din statul ultraconservator şi care urmăresc să ofere mai multe drepturi femeilor, între care şi dreptul de vot sau accesul la posturi în administraţia publică.

În prezent, numai o singură universitate din ţară oferă condiţiile necesare ca fetele să practice sporturi, deţinând un bazin de înot, un teren de tenis şi o zonă de exerciţii fizice. Însă decizia guvernului menţionează că şcolile private vor fi obligate să ofere şi condiţiile necesare pentru ca orele de sport să se desfăşoare după normele cerute. Deocamdată nu se ştie dacă fetele vor avea acces la acelaşi curriculum de educaţie fizică ca băieţii.

Motivul interdicţiei este unul de ordin religios, spun clericii saudiţi. Aceştia afirmă că femeile pot fi ferite de hărţuirea sexuală doar evitând apariţiile publice.

Până acum, femeilor le era interzis să practice orice activitate fizică, iar atletele nu puteau să se înscrie în cadrul cluburilor sportive, nici să participe la competiţii. De aceea, era imposibil ca o atletă din Arabia Saudită să se califice în competiţiile internaţionale.

Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât anul trecut, două atlete din Arabia Saudită au participat la Jocurile Olimpice de la Londra. Deşi problele la care cele două atlete au participat nu au fost transmise în Arabia Saudită, iar presa din ţară le-a numit prostituate, ele au deschis calea unor schimbări importante în ceea ce priveşte drepturile femeilor saudite.