Procedura de lifting brazilian crește riscul de deces

181

Asociaţia Americană a Chirurgilor Plasticieni avertizează într-un raport publicat recent că pacienţii care apelează la procedura chirurgicală cunoscută ca lifting brazilian au o rată a mortalităţii mult mai mare comparativ cu cei care au apelat la toate celelalte proceduri de chirurgie plastică obișnuite.

Pe măsură ce tot mai multe femei apelează la liftingul brazilian pentru a avea un posterior introdus în modă de celebrităţi precum Jennifer Lopez, Kim Kardashian sau Nicki Minaj, chirurgii plasticieni americani avertizează că vorbim despre una dintre cele mai periculoase intervenţii din chirurgia estetică ce nu necesită spitalizare.

O persoană din 3.000 va muri din cauza acestei proceduri, adică 0,033%, comparativ cu 0,002% pentru toate celelalte proceduri cosmetice obișnuite, printre care lifting facial, rinoplastie, augmentarea sânilor, liposucţie, blefaroplastie, mamoplastie de reducţie, mastopexie, abdominoplastie etc.

Deși procentul pare mic, chirurgii plasticieni certificaţi spun că lista de complicaţii pe care această operaţie o presupune „este inacceptabil de lungă” pentru o persoană sănătoasă. Riscul de deces survine din faptul că zona fesierilor este puternic vascularizată și este relativ ușor ca grăsimea obţinută din altă parte a corpului și injectată pentru a obţine conturul fesier dorit să ajungă în sânge, dacă se face o puncţie prea adâncă, și să cauzeze un embolism pulmonar. Alte complicaţii ușoare constau în sângerări și infecţii ale pielii, dar și necrozarea grăsimii injectate, care poate duce la infecţii mai complicate.

Este o procedură riscantă în sine, iar dacă te pui în mâinile cuiva care nu a primit pregătirea necesară, este și mai periculos”, spune dr. Lara Devgan. În Statele Unite, esteticienii certificaţi se confruntă destul de des cu situaţii în care trebuie să repare efectele unei operaţii făcute de persoane cu acreditări false sau de persoane fără nicio calificare, pe piaţa neagră.