Femeile din Liban luptă împotriva violului ca drept marital

796

Femeile din Liban au început să iasă pe străzi pentru a protesta împotriva abuzului domestic şi pentru a cere guvernului să introducă legi care să apere femeile de partenerii violenţi.

Nadine Mouwad, fondatarea unui colectiv feminist a declarat pentru CNN că prevalenţa femeilor aranjate, care nu poartă văl, din Beirut poate crea impresia că Libanul este mai puţin legat de atitudinile patriarhale, decât ţările vecine. Dar asta e doar o iluzie, spune ea.

În ultimul an şi jumătate, Mouwad împreună cu alţi militanţi pentru drepturile femeilor fac apel către politicieni să ignore obiecţiile liderilor religioşi şi să dea o lege care să proteje femeile de violenţa domestică.

Cazurile de violenţă domestică se judecă în general în curţile de judecată religioase, care sunt interesate să păstreze unitatea familiei, nu să protejeze femeia. Criminalizarea violului marital la „ar putea duce la încarcerarea bărbatului, când de fapt el doar îşi exercită drepturile maritale" a declarat un judecător de la o curte de judecată religioasă, pentru CNN.