Papa îşi păstrează imunitatea împotriva acuzaţiilor de abuz sexual

74

Decizia Papei Benedict al XVI-lea de a rămâne la Vatican chiar şi după data de 28 februarie, când îşi încheie pontificatul, îi oferă nu doar intimitate şi siguranţă, dar şi imunitate împotriva oricărei încercări de a fi acuzat de tăinuirea cazurilor de abuz asupra minorilor din mai multe ţări catolice.

Imunitatea decurge logic din poziţia Bisericii Catolice, care a considerat dintotdeauna că papa nu poate răspunde penal în cazurile de abuzuri comise de preoţi, întrucât aceştia sunt angajaţi de diferitele dieceze, nu direct de Vatican, arată agenţia Reuters.

În prezent, Papa Benedict nu este citat în niciun caz de abuz, dar există un precedent care îl face vulnerabil unei asemenea situaţii. De exemplu, în 2010 Benedict a fost inculpat într-un caz în care era acuzat că nu ar fi luat măsurile ce se impuneau în dreptul unui cardinal, despre care aflase că abuzase minori, în anul 1995. Procesul a fost închis anul trecut, după ce avocaţii şi-au retras acuzaţiile ca urmare a imposibilităţii de a-l considera răspunzător pe papă de acţiunile preoţilor.

La fel, în timpul vizitei pe care Benedict a făcut-o în Marea Britanie în 2010, ateul Richard Dawkins a cerut autorităţilor arestarea papei, cu scopul de a răspunde întrebărilor legate de abuz. Întrucât acesta beneficia de imunitate diplomatică, solicitarea lui Dawkins a rămas fără răspuns.