Femeile se descurcă mai bine când este vorba de multitasking decât bărbaţii

392

Deşi poate părea un mit, studiile demonstrează că, cel puţin în anumite cazuri, femeile sunt mai pricepute la capitolul multitasking decât bărbaţii.

Specialişti în psihologie din Marea Britanie au constatat, în urma studiilor, că bărbaţi sunt mai lenţi şi mai dezorganizaţi când este vorba să facă mai multe lucruri odată sau să treacă de la unul la altul cu rapiditate. Sunt necesare însă mult mai multe studii pentru a descoperi cărui fapt se datorează aceste diferenţe, notează BBC.

Un experiment realizat în China a arătat că femeile le întrec pe bărbaţi în ceea ce priveşte multitasking-ul, în timp ce alt studiu desfăşurat în Suedia a arătat că bărbaţii sunt mai buni decât femeile la multitasking, mai ales atunci când este vorba despre activităţi care au legătură cu spaţiul.

Multitasking-ul ca atare, nu există, deoarece este imposibil pentru o persoană să facă mai multe lucruri simultan. Acest concept se referă mai degrabă la o succesiune sau o alternare rapidă între mai multe activităţi. Un exemplu de oameni care fac multitasking sunt cei de la birouri, care ba răspund la telefon, ba verifică email-urile, ba au de întocmit un act şi așa mai departe, într-o succesiune rapidă.

În contextul acestui tip de multitasking, Dr. Stoet şi un coleg al său, au comparat 120 de femei şi 120 de bărbaţi la un test pe computer. Când era vorba de o singură activitate de realizat, nu era nicio diferenţă între cele două grupuri. Însă, când trebuiau realizate mai multe activităţi alternativ, s-a observat o diferenţă. Atât bărbaţii cât şi femeile au încetinit ritmul, au făcut mai multe greşeli, însă bărbaţilor le lua cu 77% mai mult timp să realizeze acea activitate, comparativ cu femeile, cărora le lua cu 69% mai mult timp.

Un alt experiement a implicat două grupuri – un grup de femei şi un grup de bărbaţi cărora oamenii de știinţă le-au alocat 8 minute pentru a face o serie de activităţi: să localizeze un restaurant pe hartă, să rezolve nişte probleme simple la matematică, să răspundă la telefon şi să se gândească cum să caute o cheie pierdută. Era practic imposibil să facă toate aceste lucruri în 8 minute, de aceea, erau nevoiţi să-şi organizeze timpul, să stabilească priorităţile şi mai ales să fie calmi. S-a constatat că femeile i-au întrecut pe bărbaţi, pentru că au fost mai organizate, în ciuda presiunii timpului. Ele au petrecut mai mult timp la început, gândindu-se, organizând ceea ce aveau de făcut, în timp ce bărbaţii au fost mai impulsivi, grăbindu-se să realizeze acele activităţi. Prin urmare, studiul acesta sugerează că, într-o situaţie stresantă, complexă, sub presiunea timpului, femeile reacţionează mai bine. Bineînţeles, nu toate femeile sunt mai pricepute la multitasking decât bărbaţii şi nu toţi bărbaţii sunt mai lenţi decât femeile. Psihologul Dr. Dongning Ren de la Chinese Academy of Sciences a arătat că acest studiu confirmă studiile anterioare; totuşi, subliniază faptul că nu trebuie generalizată această situaţie: totul depinde de mai mulţi factori, între care și personalitatea persoanei respective sau tipul de activitate pe care o desfășoară.