Femeile sunt mai des dezamagite după ce se mută cu prietenul

372

Un nou studiu vine să demonstreze existenţa unor diferenţe majore de perspectivă între bărbaţi și femei atunci când vine vorba de relaţii. Punctul focal, de data aceasta, îl constituie coabitarea.

Cea mai mare parte a bărbaţilor care locuiesc împreună cu prietena lor nu sunt „aproape convinși" că relaţia tinde către permanentizare, arată studiul sociologului Brad Wilcox, citat de The Atlantic. Mai exact, 52% dintre bărbaţii de 18-26 de ani intervievaţi au declarat că nu sunt aproape siguri că se vor căsători cu prietena cu care locuiesc. În aceeași idee, 41% dintre bărbaţii intervievaţi spun că nu sunt „complet dedicaţi" prietenei cu care împart aceeași casă. În cazul femeilor, în schimb, doar 39% dintre cele intervievate au spus că nu sunt „aproape convinse" că, în viitor, se vor căsători cu actualul partener și doar 26% spun că nu sunt „complet dedicate" relaţiei cu cel cu care locuiesc. Tendinţa este, așadar, ca femeile să își ia mai degrabă un angajament, decât bărbaţii.

În contrast, la cuplurile căsătorite s-a constatat că nu există o diferenţă a angajamentului: doar 19% dintre bărbaţi și 19% dintre femei au declarat că nu sunt chiar siguri că relaţia lor va fi permanentă.

Pe de altă parte, un alt studiu, citat de Bloomberg, a arătat că, în ultimii ani, diferenţa între procentul de femei căsătorite care își înșeală soţul și procentul de bărbaţi căsătoriţi care fac acest lucru a scăzut considerabil. Procentul de femei care au relaţii extramaritale a crescut cu aproape 40% în ultimii 20 de ani, ajungând la 14,7% în 2010. În schimb, procentul bărbaţilor implicaţi în relaţii în afara căsătoriei a rămas relativ constant, la 21%.

Un raport recent al Centrului Naţional de Statistică privind Sănătatea (CNSS), din Statele Unite, care a fost însă contestat de alţi specialişti, sugerează că „există 65% şanse ca prima experienţă de concubinaj să se transforme în căsătorie, în aproximativ cinci ani." Documentul afirmă că „probabilitatea ca o femeie să aibă o căsnicie cu o durată de cel puţin 10 ani" este aproape aceeaşi fie că a locuit cu soţul ei înainte de căsătorie (60%), fie că nu a locuit cu acesta (66%). Mike McManus, de la revista World, comentează trei posibile interpretări false ale acestor statistici şi le confruntă cu date obţinute în urma unor studii anterioare raportului. Citește-le în Statisticile contrazic trei mituri frecvente despre concubinaj.

S-ar putea să te intereseze și Trei dezavantaje ascunse ale coabitării înainte de căsătorie.