Amnesty International crede că fetiţa violată în Chile ar trebui să avorteze

20

Amnesty International ia poziţia în cazul unei fetiţe din Chile, care la 11 ani a rămas gravidă, după ce a fost violată de tatăl ei vitreg. Dacă președintele Republicii Chile a lăudat decizia fetiţei de a păstra copilul, Amnesty International este de părere că ar trebui să i se pună la dispoziţie toate opţiunile medicale, inclusiv posibilitatea de a avorta, conform AP.

Chile este una dintre cele mai conservatoare ţări din America Latină. Divorţul a fost legalizat abia în 2004, iar avortul este interzis sub orice circumstanţe, fie ele medicale sau de altă natură, precum violul. Atitudinea publicului a început să se schimbe în privinţa acestui subiect. Președintele Sebastian Pinera a fost puternic criticat de forţele pro-avort pentru că a lăudat-o pe fetiţă pentru „profunzimea și maturitatea" ei. Aceasta declarase că o va iubi extrem de mult, chiar dacă este copilul celui care a rănit-o, și care acum se află după gratii, așteptând să fie judecat.

Președintele Pinera a declarat că l-a rugat pe ministrul Sănătăţii să supervizeze personal starea de sănătate a fetiţei, fiind posibil ca la 22 de săptămâni să fie nevoie de o cezariană de urgenţă, având în vedere că fetiţa are doar 11 ani. În prezent ea este însărcinată în 14 săptămâni.

Amnesty International nu sunt singurii care cred că fetiţa ar trebui să avorteze. Michelle Bachelet, fosta președintă a Republicii Chile, care conduce în sondajele electorale privind viitoarea cursă pentru prezindenţiale, a declarat pentru presă că cea mai bună măsură de luat ar fi avortarea copilului. Este vorba despre „o fată care trebuie să fie protejată și de aceea cred că opţiunea pentru un avort, în acest caz de viol, ar fi cea mai bună," a declarat Bachelet, conform LifeSiteNews. Poziţia ei este susţinută și de organizaţia „Feminist Coordination for the Freedom to Choose", care consideră că o sarcină nedorită, impusă prin forţă, este doar o extensie a actului violent și nu va face decât să deterioreze și mai mult sănătatea mintală a femeii care a fost abuzată și a copilului său.