Malala, eleva împușcată în cap, se va adresa ONU: „Cărţile și pixurile sunt cele mai puternice arme”

173

Malala Yousafzi, eleva din Pakistan împușcată în cap de talibani anul trecut, din cauza activismului pentru educaţia fetelor, va susţine astăzi un discurs la sediul ONU din New York, în cadrul căruia va face apel la guvernele lumii în vederea asigurării educaţiei universale obligatorii și gratuite pentru toţi copiii.

 

Malala, care împlinește astăzi 16 ani, va afirma în faţa unei delegaţii de 500 de tineri din întreaga lume: „Haideţi să punem mâinile pe cărţi și pixuri. Ele sunt cele mai puternice arme ale noatre. […] Un copil, un profesor, un pix și o carte pot schimba lumea. Educaţia este singura soluţie. Educaţia e pe primul loc".

Adolescenta a pus bazele organizaţiei „Fondul Malala", după tentativa de asasinare din partea talibanilor din luna octombrie 2012, când se întorcea acasă într-un autobuz al școlii, după ce susţinuse în multe rânduri în mod public dreptul fetelor de a merge la școală în Pakistan.

Malala, cea mai tânără persoană nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, a petrecut ore întregi în operaţie la Spitalul Regina Elisabeta din Birmingham, Anglia, în timp ce chirurgii au lucrat pentru a repara vătămările cauzate de glonţul care i-a trecut chiar pe lângă creier, relatează The Guardian.

Un raport publicat de ONU, astfel încât să coincidă cu apelul ei, susţine că 57 de milioane de copii din întreaga lume nu pot merge la școală. „În multe dintre cele mai sărace ţări, conflictele armate continuă să distrugă nu doar infrastructurile școlare, ci și speranţele și ambiţiile unei întregi generaţii de copii", afirmă directorul general al UNESCO, Irina Bokava.

Malala, care urmează în prezent cursurile Liceului pentru fete Edgbaston, din Birmingham, va prezenta secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, o petiţie cu peste de 3 milioane de semnături în care se face apel la educaţie pentru toţi.

ONU a declarat data de 12 iulie drept „Ziua Malala". Evenimentul a fost organizat de fostul prim-ministru englez, Gordon Brown, în prezent delegat special al ONU pentru educaţie globală. El a afirmat: „Înscrierea tutoror fetelor și băieţilor la școală până în 2015 e un obiectiv realizabil. E imposibil doar dacă oamenii spun că e imposibil. Malala spune că e posibil – iar tinerii din întreaga lume cred că este posibil".