Fotografii din Siria care nu sunt ce par a fi

1194

Andrew Harper, trimis al ONU în Siria, a pus pe Twitter o fotografie care mai întâi a înduioșat o lume întreagă, ca apoi să provoace un adevărat scandal mediatic.

În fotografie apar patru dintre colegii săi, care par să fi găsit în mijlocul deșertului un băieţel sirian de patru ani, singur, cărând un sac de plastic cu lucrușoare pe care le luase de acasă, înainte să fugă împreună cu familia sa.

Comentariul iniţial al pozei a fost: „Aici este Marwan, de 4 ani, separat temporar de familia sa, ajutat de angajaţii UNCHR să treacă graniţa în Iordan." Mesajul a fost redistribuit pe Twitter de o renumită jurnalistă de la CNN, care a modificat comentariul: „Angajaţii ONU l-au găsit pe Marwan, traversând deșertul de unul singur, după ce a fost separat de familia sa, în timp ce fugeau din Siria", citează TheWire.

Postarea a devenit imediat virală, înregistrând, într-o singură zi, peste 9.000 de redistribuiri în reţea. Devenind virală și alţi jurnaliști au fost interesaţi să scrie despre ea, moment în care unii au luat legătura cu ofiţerul de presă al echipei UNCHR, care ar fi confirmat că băieţelul nu era pierdut, ci familia sa împreună cu un întreg grup de sirieni se aflau doar la „20 de pași mai în faţă".

O fotografie cu întregul grup a fost pusă pe Twitter pentru a lămuri problema, iar Andrew Harper, care este chiar șeful echipei din Iordan, a clarificat că băiatul „era separat, dar nu singur" și că a fost reunit cu mama sa după 10 minute de când prima poză a fost postată.

În aceeași manieră, la început lunii ianuarie circula pe internet o fotografie a unui băieţel sirian, de trei ani, pe moarte, care ar fi spus înainte de a muri: „O să-I spun lui Dumnezeu tot." Fotografia a devenit virală, dar nu a fost confirmată.

Trebuie ţinut cont, totuși, că o interpretare poate prea zeloasă a acestei fotografii, în mod intenţionat sau neintenţionat, nu schimbă cu nimic realitatea cruntă pe care o trăiesc adulţii și copiii din Siria. Conform datelor ONU, mai mult de un milion de copii sirieni au rămas pe drumuri din cauza războiului, fiind răspândiţi prin ţară sau în taberele de refugiaţi din Iordan, Turcia, Liban și Irak, scrie The Guardian.

De asemenea, un raport ONU, care evaluează situaţia copiilor sirieni în perioada 1 martie 2011-15 noiembrie 2013, arată cum aceștia au fost prinși și băgaţi la închisoare, bătuţi și torturaţi în faţa familiilor lor, abuzaţi sexual și mulţi dintre ei omorâţi de către armata președintelui Assad. Rebelii i-au folosit ca scuturi vii și i-au obligat să poarte arme și să tragă în vrăjmași.

Directorul Organizaţiei "Salvaţi Copiii", care anunţa încă de acum un an „colapsul copilăriei" în Siria, a declarat că acest raport confirmă cele mai mari temeri, că „cel puţin 10.000 de copii au fost omorâţi, iar ambele tabere se fac vinovate de grave delicte împotriva copiilor, încă de la începutul conflictului în martie 2011".

Foto 1: Andrew Harper/UNHCR/Twitter

Foto 2: Jared Kohler/UNHCR/Twitter