Mark Zuckerberg este cel mai generos american

251

Cofondatorul popularei reţele Facebook, Mark Zuckerberg, împreună cu soţia sa, Priscilla Chan, au donat anul trecut aproape un miliard de dolari în scopuri caritabile. Cei doi au ocupat primul loc în topul anual al celor mai mari filantropi din SUA, realizat de The Chronicle of Philantrophy.

Suma donată anul trecut de tânărul cuplu a fost de aproape două ori mai mare faţă de cea oferită de cei doi în 2012, când s-au clasat pe locul al doilea.

De asemenea, la doar 29, respectiv 28 de ani, Zuckerberg și Chan se află printre cei mai tineri filantropi care compun topul. În categoria de vârstă de sub 50 de ani se mai află doar trei cupluri, alcătuite din John și Laura Arnold (Centaurus Energy), Pierre și Pam Omiduar (fondator eBay, respectiv directoarea ONG-ului HopeLab) și Sergey Brin împreună cu Anne Wojcicki (cofondator Google, respectiv cofondatoarea 23andME).

Podiumul celor mai mari filantropi americani a fost completat, pe locul al doilea, de George Mitchell, fondatorul companiei specializate în gaz și petrol Mitchell Energy and Development. El a donat 750 de milioane de dolari către Fundaţia "Cynthia și George Mitchell".

Locul al treilea este ocupat de Phil și Penelope Knight, care au oferit suma de 500 de milioane de dolari Fundaţiei Universităţii de Știinţe și Sănătate din Oregon. Knite este cofondator și directorul renumitei Companii Nike.

Potrivit estimărilor făcute de The Chronicle of Philantrophy, cei 50 de americani care alcătuiesc topul celor mai generoși filantropi din SUA în 2013, au oferit în total circa 7,7 miliarde de dolari anul trecut. Cele mai mari sume donate au fost înregistrate în rândul fundaţiilor orientate asupra familiei și educaţiei.

Locuitorii Statelor Unite sunt, în general, caracterizaţi de generozitate, potrivit celui mai recent raport efectuat de Charity Aid Foundation. Americanii s-au clasat pe locul al doilea, într-o listă de 130 de ţări, în ceea ce privește numărul de oameni care au declarat că donează bani. SUA au fost depășite doar de India la acest capitol.

Foto: stockvault.net