Irlanda s-a trezit la un nou „normal”: căsătoria gay

175

Republica Irlandeză s-a schimbat peste noapte. Da, era de aștepat ca legalizarea căsătoriilor gay să se întâmple și aici cândva, dar nicidecum atât de repede. Cu toate acestea, voinţa poporului a schimbat constituţia.

Referendumul a avut ca rezultat 62% în favoarea modificării constituţiei, care stipulează acum că oricare două persoane se pot căsători în faţa legii, de comun acord și indiferent de sex. Departamentul de Justiţie a confirmat duminică faptul că pregătește deja un proiect de lege în această săptămână, care, dacă este susţinut de parlament, ar putea legaliza căsătoriile homosexuale încă din luna iunie, scrie Time.

„Din punct de vedere tehnic și legal, va trebui probabil să așteptăm până la finalul anului”, a declarat un parlamentar. „Am arătat foarte clar lumii că există un nou normal, iar că acesta îmbrăţișează și se bucură de diversitatea naturală a umanităţii. Persoanele LGBT sunt de acum recunoscute ca parte a vieţii irlandeze obişnuite”, scrie Irish Times.

Votul a luat pe nepregătite Biserica Catolică din Irlanda, care este pusă acum în faţa unor schimbări majore. Diarmuid Martin, arhiepiscopul de la Dublin, a declarat că biserica trebuie să se trezească la realitate. „Mă gândesc că majoritatea tinerilor care au votat pozitiv sunt produsul sistemului educaţional catolic. Ceea ce spun este că mesajul ăsta trebuie să ajungă la biserică”, citează The Guardian.

Schimbarea nu îi va afecta doar pe cei din republică. Politicienii din Irlanda de Nord vor fi de acum supuși unei presiuni intense din partea activiștilor LGBT pentru a urma exemplul și a nu mai face notă discordantă cu restul ţărilor din Europa de Vest, care au acceptat de mult noul „normal”, inclusiv restul Regatului Unit.

Până acum, iniţiativele de a legaliza căsătoriile homosexuale au fost blocate în parlament de către ambele partide, însă presiunile încep să se formeze. „În 1998, Irlanda de Nord a devenit una dintre cele mai avansate locuri de pe pământ în ce privește drepturile omului. De atunci a rămas în urmă, iar acum este izolată în Regat ca singurul loc în care un cuplu homosexual nu se poate căsători”, a declarat purtătorul de cuvânt al Irish Congress of Trade Unions.