Lupta contra homosexualităţii, în centrul atenţiei la Vatican

216

Vaticanul a reacţionat puternic împotriva victoriilor câşigate de militanţii pentru căsătoriile homosexuale în Statele Unite şi în Europa. Sâmbătă, reprezentanţi ai Sfântului Scaun au jurat să nu renunţe niciodată la lupta împotriva încercărilor de a „şterge" rolul privilegiat al căsătoriei heterosexuale, pe care au numit-o „o reuşită a civilizaţiei", notează Reuters.

Două zile la rând, după ce câteva state americane au decis legalizarea căsătoriilor homosexuale, iar Spania şi Franţa cochetează tot mai vizibil cu ideea, presa de la Vatican a transmis inechivoc opoziţia Bisericii Catolice faţă de aceste politici.

„Este evident că în ţările vestice se manifestă o tendinţă foarte răspândită de a modifica viziunea clasică asupra căsătoriei între un bărbat şi o femeie sau, mai degrabă de a renunţa la ea, estompându-i caraceristicile specifice şi statutul privilegiat de instituţie recunoscută legal, în raport cu alte forme de uniuni," a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, într-un editorial dur la Radio Vatican.

Deschidere americană fără precedent

Statul american Maryland a legalizat marţea trecută căsătoria între persoane de acelaşi sex, cu 52,1% voturi pentru. Căsătoria gay a fost aprobată prin vot şi în statele Maine şi Washington, cu un procent asemănător. În aceste două state legea nu obligă clericii să căsătorească un cuplu gay, dacă uniunea contravine convingerilor religioase ale prelaţilor.

Şase alte state americane (Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, New York) recunosc, până în prezent, căsătoria între persoanele de acelaşi sex.

Mai mult, California este pe punctul de a interzice terapia de „convertire" a persoanelor homosexuale în indivizi heterosexuali, pe care susţinătorii legii o numesc „periculoasă şi extremă".

Lombardi: Binele comun presupune viziune pe termen lung

Editorialul lui Lombardi, de la Rado Vatican, a numit voturile „mioape", Lombardi declarând că logica legalizării căsătoriilor gay „nu are o vedere la distanţă capabilă să întrezărească binele comun." În editorialul tradus în aproape 30 de limbi şi transmis pe tot globul, Lombradi spune că ţine de simţul comun faptul că uniunile „monogame între bărbaţi şi femei sunt o reuşită a civilizaţiei." Lombardi a întrebat retoric de ce să nu fie permisă şi poligamia liber-consimţită sau poliandria, pentru a nu discrimina pe nimeni.

Potrivit doctrinei catolice, homosexualitatea nu este un păcat însă actele homosexuale sunt. Biserica învaţă că drepturile homosexualilor ar trebui garantate, însă că uniunile lor nu ar trebui recunoscute ca egale cu cele heterosexuale şi nici nu ar trebui ca unor astfel de cupluri să li se încredinţeze copii.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Human Rights Campaign, Biserica Catolică este donatorul principal, între instituţiile religioase, în lupta împotriva măsurilor de legalizare a căsătoriilor homosexuale în patru state americane. Instituţia ar fi cheltuit 1,1 milioane de dolari împotriva acestor campanii, iar alte organizaţii caritabile catolice au intervenit şi ele. Organizaţia Knights of Columbus este prima care contribuie financiar pentru campanii împotriva legalizării căsătoriilor gay. Un raport realizat din datele financiare interne ale organizaţiei, arată că aceasta a cheltuit 6,25 milioane de dolari pentru această cauză, în perioada 2005-2012, notează Huffington Post.