Ghid de construire a fericirii la locul de muncă

662

Pentru cei care nu au avut norocul de a-și găsi locul de muncă la care au visat, iar colegii sunt un coșmar, petrecerea a cel puţin opt ore pe zi la serviciu poate fi un calvar. Vestea bună este că poţi fi fericit la job chiar și în condiţii mai puţin favorabile. Află cum!

Iată câteva metode prin care să îţi clădești fericirea la locul de muncă, propuse de US News:

1. Nu lăsa frustrările să îţi întunece gândurile. Pune întrebări. Poate că șeful sau colegii răspund e-mailurilor tale exact atunci când tu te pregătești să pleci, iar acest lucru te frustrează. Află dacă așteaptă un răspuns imediat de la tine. S-ar putea ca în acel moment ei să fie mai liberi și să aibă timpul necesar pentru a comunica în liniște, fără a fi nevoie ca răspunsul tău să vină imediat.

2. Nu trage concluzii negative imediat. Poate că ai impresia că anumite comportamente ale colegilor de serviciu sunt pur și simplu rău voitoare. Din această cauză, atunci când vrei să lămurești situaţia, vei fi tentat să adopţi o atitudine defensivă sau contradictorie, lucru care ar putea naște situaţii delicate. În loc să pui răul în faţă, ai putea adopta o gândire pozitivă.

3. Nu te implica în conflictele altora. Poţi adopta o atitudine empatică faţă de problemele colegilor tăi și, de asemenea, este important să cunoști problemele serioase cu care se confruntă compania, însă este de preferat să eviţi să te implici în acele discuţii sau „bătălii” care nu te privesc în mod direct. Acestea te pot face să acumulezi (inutil) o povară emoţională negativă care îţi va afecta întreaga stare interioară.

4. Bucură-te de toate beneficiile pe care compania ţi le pune la dispoziţie. Nu este vorba numai de asigurarea de sănătate sau posibilitatea de a-ţi lua concediu. Anumite companii oferă angajaţilor săi facilităţi precum traininguri de dezvoltare profesională sau abonamente la săli de sport. Interesează-te care sunt acestea.

5. Îmbunătăţește-ţi relaţiile cu colegii. Găsește-ţi timp pentru a-ţi cunoaște mai bine colegii. Cu siguranţă vei descoperi persoane extrem de interesante cu care îţi va face mare plăcere să discuţi. Nu uita să le mulţumești acelora care te ajută atunci când ai nevoie, deoarece este un alt mod eficient de a construi și a îmbunătăţi relaţiile sociale.

6. Vezi partea plină a paharului când vine vorba de locul tău de muncă. Poate că ai un șef de coșmar sau un salariu care nu te satisface, dar ai oportunitatea de a face ceea ce îţi place și ceea ce ţi-ai dorit dintotdeauna, ori ai un program flexibil care te avantajează. Pune în balanţă lucrurile care te nemulţumesc și cele care îţi plac la actualul tău serviciu și evaluează care dintre acestea atârnă mai greu. S-ar putea să descoperi că jobul tău îţi oferă mai multe satisfacţii decât credeai, pentru că nu te concentrai asupra lucrurilor care contează cu adevărat pentru tine.