Ghidul introvertitului pentru supravieţuirea la birou

631

Pentru că adesea introvertiţii preferă să îşi petreacă timpul în locuri liniştite, fie singuri, fie în compania prietenilor apropiaţi, lucrul la birou le poate da bătăi de cap acestora, lucru care le poate scădea productivitatea. Află în continuare ce trucuri poţi aplica, dacă eşti introvertit, pentru a face faţă cu bine zilelor petrecute la birou.

Despre introvertiţi circulă o serie de stereotipuri, nu neapărat adevărate. De exemplu, introvertiţii nu sunt obligatoriu timizi şi nu sunt nici antisociali, doar preferă compania unui cerc restrâns de prieteni. De asemenea, ei preferă solitudinea, nu singurătatea. Toate aceste detalii influenţează modul lor de lucru în spaţiile aglomerate şi chiar „haotice” din clădirile de birouri, foarte asemănător cu un furnicar.

Într-un astfel de mediu, introvertiţii pot pune în aplicare tehnicile şi sfaturile propuse de Susan Caine, autoarea cărţii Linişte: Puterea introvertiţilor într-o lume care nu se poate opri din vorbit, notate de Huffington Post.

În primul rând, găseşte un loc liniştit unde poţi lucra în voie. Poţi explora clădirea în căutarea unei camere libere sau îi poţi cere şefului tău să te repartizeze într-o încăpere liberă, unde poţi lucra câteva ore liniştit, fără a-ţi fi perturbată concentrarea de toată zarva din jur. Dacă nu ţi se poate îndeplini această dorinţă, poţi încerca să negociezi un program flexibil, prin care să poţi lucra de acasă în anumite zile.

Încearcă să îţi cunoşti mai bine colegii de muncă. De multe ori, introvertiţii au tendinţa de a se aşeza la biroul lor şi de a se concentra întreaga zi doar asupra sarcinilor pe care le au de făcut, susţine Caine. Dar, aşa cum subliniază aceasta, legăturile pe care le stabilim cu cei din jur ne pot ajuta să devenim mai productivi şi să ne îndeplinim task-urile mai bine. De aceea, poţi să îţi rezervi câteva minute pentru a-ţi dezvolta obiceiul de a relaţiona cu colegii de serviciu în fiecare zi pentru a-i saluta pe cei alături de care lucrezi şi pentru a purta conversaţii cu aceştia.

De cele mai multe ori, introvertiţii preferă să gândească pe cont propriu, de aceea şedinţele nu sunt cel mai bun mediu în care aceştia se pot desfăşura în largul lor. În acest sens, managerii ar putea stabili astfel de întâlniri mai rar şi doar atunci când este absolută nevoie, lucru care le oferă mai mult timp persoanelor introvertite pentru a se dedica muncii în ritmul lor şi în modul în care sunt cu adevărat productivi. Acest lucru nu înseamnă că introvertiţii nu lucrează bine în echipe, subliniază Caine. Un studiu a arătat că deşi extravertiţii au fost notaţi ca fiind mult mai angajaţi în echipă, introvertiţii au fost cei care în timp au obţinut calificative mai bune deoarece au fost mult mai productivi în cadrul colectivului.

De asemenea, în unele momente, introvertiţii ar trebui să accepte rolul de lider şi să preia frâiele. Cu atât mai mult cu cât un studiu a arătat că persoanele introvertite sunt lideri mult mai pricepuţi decât extravertiţii, mai ales când membrii echipei sunt proactivi. Liderii introvertiţi sunt mai receptivi, ei au tendinţa de a-i asculta pe ceilalţi şi de a analiza ideile primite. Aşa cum subliniază şi Cain, aceştia sunt mult mai interesaţi să descopere punctele forte ale membrilor echipei, să le asculte părerile şi nevoile şi mai puţin concentraţi în a lăsa o amprentă personală asupra lucrurilor.

Nu în ultimul rând, factorii perturbatori din jur îi pot copleşi într-o mare măsură pe introvertiţi, de aceea, momentele de pauză sunt vitale pentru aceştia. Momentele de respiro îi ajută să îşi reîncarce bateriile şi să fie în continuare productivi, dar le oferă, în acelaşi timp, o stare de bine.