Guvernul se luptă să oprească fondul de pensii din cădere liberă

14

După ce statistica Eurostat de luna trecută a plasat România pe locul 2 în previziunile de îmbătrânire a populaţiei, Guvernul României a aprobat miercuri un program de convergenţă, pe care urmează să îl transmită Comisiei Europene, care include şi măsuri privitoare la acest aspect.

„Raportul dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani şi cele cu vârstă de muncă (20-65 ani) creşte semnificativ, ceea ce înseamnă că şi în perspectiva următorilor 10-20 de ani sistemul public de pensii va avea resurse mult diminuate în raport cu cheltuielile”, se arată în document.

Problema vizată a fost ponderea ridicată a pensionarilor relativ tineri (între 45-55 ani), care beneficiază de pensii de invaliditate. Astfel, Guvernul speră ca măsurile recente, referitoare la acessul la acest tip de pensii, împreună cu creşterea vârstei de pensionare pentru femei, să contribuie semnificativ la diminuarea numărului de pensionari în următorii ani.

De asemenea, o altă măsură inclusă în programul de convergenţă este recuperarea integrală, în acest an, a diminuărilor salariale aplicate în 2010 angajaţilor din sectorul bugetar, pe care Guvernul o va anunţa Comisiei Europeană.

Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.