HRW: Italia trebuie să combată mai ferm rasismul

34

Autorităţile italiene eşuează în a lua măsuri care să prevină şi să pedepsească atitudinile rasiste şi violenţa xenofobă. Romii, imigranţii şi italienii de origine străină au fost victimele unor atacuri brutale în ultimii ani.

Organizaţia Human Rights Watch a publicat raportul „Everyday Intolerance: Racist and Xenophobic Violence in Italy". HRW atrage atenţia că sunt rare cazurile în care sunt aduse acuzaţii pentru violenţe motivate de rasism. Autorităţilor italiene li se reproşează că nu iau atitudine publică fermă împotriva unor astfel de cazuri.

„Guvernul [italian] cheltuieşte de departe mult mai multă energie pentru a-i învinovăţi pe imigranţi şi pe romi de problemele cu care se confruntă Italia decât cu eforturile de a stopa atacurile violente împotriva acestora. Dezbaterile alarmiste ale guvernului cu privire la o invazie de «proporţii biblice» din Africa de Nord este doar ultimul exemplu al acestei retorici iresponsabile", a declarat Judith Sunderland, din partea organizaţiei HRW pentru Europa de Vest.

În primele 9 luni ale anului 2009, au fost raportate 142 de incidente bazate de ura de rasă. Acesta este raportul autorităţilor italiene, raport care diferă mult de acela al organizaţii care militează împotriva rasismului şi care a numărat 398 de cazuri de acest gen, în perioada respectivă. În 18 dintre aceste cazuri, violenţele s-au soldat cu morţi.

Mulţi dintre cei care au de suferit de urma rasismului italienilor sunt prea speriaţi ca să meargă la poliţie pentru a cere ajutorul, susţine Sunderland. „Guvernul trebuie să facă mult mai mult pentru a încuraja raportarea unor astfel de cazuri şi pentru a spori sentimentul de încredere în rândul acestor comunităţi vulnerabile", a precizat Judith Sunderland.

(Foto: vladolteanu.com)