Europa pierde bătălia cu bacteriile ultra-rezistente

14

Infecţiile rezistente la antibiotice au atins niveluri fără precedent, iar medicamentele actuale nu le mai fac faţă, avertizează experţi europeni, conform BBC.

În fiecare an 25.000 de oameni mor pe teritoriul UE din pricina infecţiilor bacteriene care reușesc să reziste celor mai noi antibiotice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că s-a atins un nivel critic, iar soluţia este aceea a unui efort comun pentru producerea unor noi medicamente. Alternativa este, în cuvintele OMS, „un scenariu de coșmar" dacă infecţiile netratabile se răspândesc la nivel mondial.

„Antibioticele sunt o descoperire preţioasă, dar le desconsiderăm, le folosim greșit sau în exces; acum avem de-a face cu organisme care nu mai răspund la medicamente", spune Zsuzsanna Jakab, director regional OMS pentru Europa. Apelul este pentru un demers în ansamblu, fără de care nicio ţară nu se poate proteja în mod individual.

Un exemplu este bacteria New Delhi sau NDM-1, care s-a descoperit la pacienţi din Marea Britanie ce au călătorit în India și Pakistan pentru anumite operaţii. Au fost înregistrate deja 70 de cazuri și tratamentele clasice nu dau rezultate. Cercetători de la Cardiff University afirmă că bacteria, care are o rezistenţă la antibiotice, a contaminat apa potabilă din Delhi, ceea ce face ca milioane de persoane să fie posibile purtătoare. În India riscul major al transmisiilor bolilor este dat de faptul că 650 de milioane de oamenfolosesc toalete fără apă, iar mulţi dintre ei nu au acces la apă curată, scrie publicaţia Lancet.