În curând, copiii vor avea mai mult de doi părinţi

285

Statul California este pe cale să devină primul stat care va garanta copiilor dreptul de a avea mai mult de doi părinţi.

Proiectul de lege controversat a fost iniţiat de senatorul democrat Mark Leno şi are scopul de a da mai multă libertate judecătorilor atunci când trebuie să dea verdicte în situaţii în care familia copilului este extinsă la mai  mulţi „părinţi", nu doar la cei biologici. Proiectul de lege se referă la un cuplu de lesbiene sau homosexuali, la care se poate adăuga părintele biologic (indiferent dacă acesta este numai donator de spermă).

De asemenea, senatorul afirmă că, în condiţiile aplicării acestei legi, copilul va trăi într-un mediu mai sigur şi că, în situaţiile excepţionale în care doi dintre părinţi nu pot avea grijă de el, acesta va putea rămâne în grija unui al treilea părinte.

Proiectul de lege a fost motivat de un caz civil din 2011. Atunci, tribunalul a decis ca o fetiţă să ajungă în grija serviciului de asistenţă socială după ce niciuna dintre cele două „mame" nu a mai putut avea grijă de ea. Mama ei biologică se afla în închisoare, iar partenera ei lesbiană era internată în spital. Deşi tatăl biologic a fost dispus să aibă grijă de fetiţă, tribunalul i-a negat acest drept. Senatorul susţine că de vină pentru această situaţie este legea care limitează responsabilităţile faţă de copil unui număr de doi părinţi.

Criticii proiectului de lege afirmă că această nouă definire a familiei şi mediul disfuncţional în care creşte copilul pot pune în pericol starea de bine a copilului. De asemenea, organizaţiile creştine şi nu numai declară că nu există date sociologice, psihologice sau medicale care să confirme că aceste modele noi de familie contribuie la o dezvoltare mai bună a copilului.

Proiectul de lege a fost votat în Senatul statului California şi va ajunge în Adunarea Naţională, unde se aşteaptă să fie votat.