India încearcă să reglementeze industria mamelor-surogat

282

Industria mamelor surogat a devenit o afacere de milioane în India, însă este nevoie de o reglementare, lucru pe care guvernul încearcă să-l rezolve prin legi care să protejeze mamele şi să evite exploatarea.

India a devenit una dintre cele mai mari industrii de mame surogat, fiind vizitată anual de sute de cupluri, majoritatea din afara ţării, în căutarea unei femei care să-şi închirieze uterul pentru a da naştere copilului lor. Însă această practică din ce în ce mai frecventă nu este reglementată, ceea ce produce de multe ori exploatarea femeilor, notează reuters.com.

Industria mamelor-surogat a început să se contureze în India în anul 2002. Doar Georgia, Rusia, Tailanda, Ucraina şi câteva state din SUA consideră legală azi această practică. Ca urmare a tehnologiei low-cost pe care o foloseşte, a unor medici foarte buni, a lipsei de birocraţiei şi a unei oferte bogate, India a devenit ţara preferată pentru „turismul de fertilitate" pentru cupluri din Marea Britanie, SUA, Australia şi Japonia. Nu există un raport exact al încasărilor de pe urma acestei afaceri cu mame surogat, dar un studiu din iulie 2012 a estimat că este vorba de mai bine de 400 de milioane de dolari pe an. În India există peste 3.000 de clinici de fertilitate.

Într-o ţară săracă precum India, multe femei văd în închirierea pântecelui o oportunitate pentru a-şi asigura traiul, atât lor, cât şi al familiilor lor. Însă, această practică nu este bine văzută de către conservatori, motiv pentru care femeile care devin mame surogat se îndepărtează de comunitatea în care trăiesc şi păstrează sarcina în secret. Plata pe care o primesc pentru aceste „servicii" este de câteva mii de dolari.

Activistele pentru drepturile femeii nu sunt de acord cu industria mamelor surogat, deoarece consideră că aşa-numitele clinici de fertilitate nu sunt altceva decât „fabrici de copii" pentru cei bogaţi. Mai mult decât atât, ele susţin că, din cauza faptului că nu există reglementări în această privinţă, multe femei sărace, fără şcoală, sunt amăgite de agenţii clinicilor şi practic obligate să semneze nişte contracte pe care nici nu prea le înţeleg.

Se pare că proiectul de lege în ceea ce priveşte reglementarea industriei mamelor-surogat va ajunge în parlament anul viitor. Unii cred că reglementarea va presupune mai multă birocraţie, lucru care se va traduce într-un număr mai mic de cupluri care vor apela la femeile din India şi mai puţine şanse ca acestea să-şi poată schimba viaţa. De asemenea, dacă legea va avea restricţii în dreptul cuplurilor necăsătorite şi celor homosexuale, se va observa o scădere masivă a încasărilor.