Lumea „nu e pregătită” pentru îmbătrânirea populaţiei

334

Majoritatea ţărilor nu sunt pregătite să facă faţă îmbătrânirii rapide a populaţiei, avertizează un studiu global efectuat de ONU și un grup care sprijină drepturile bătrânilor, citat de Associated Press.

Raportul a analizat bunăstarea socială și economică a persoanelor în vârstă din 91 de ţări. Ţările cu o situaţie economică bună sunt avantajate, fiind mult mai pregătite pentru a face faţă valului de îmbătrânire a populaţiei. Situaţia Suediei este cea mai fericită din acest punct de vedere. Pe următoarele locuri se clasează Norvegia, Germania, Olanda și Canada. În schimb, Afganistanul stă cel mai prost la acest capitol – aici persoanele din afara guvernului nu beneficiază de pensie, iar speranţa de viaţă este mică în raport cu media globală, conform datelor ONU.

Cercetarea scoate în evidenţă aspecte complexe ale impactului îmbătrânirii populaţiei asupra lumii. Pe de-o parte, speranţa de viaţă este mai mare acum, faţă de trecut, lucru care înseamnă că au fost înregistrate progrese importante în domeniul sănătăţii și nutriţiei. Susţinătorii drepturilor bătrânilor punctează că persoanele în vârstă ar trebui văzute ca o resursă, nu ca pe o povară. Pe de altă parte însă, multe ţări duc lipsă ori au un plan vulnerabil de protecţie socială a bătrânilor.

Rezultatele studiului întăresc concluziile susţinute timp de mulţi ani de militanţii pentru drepturile bătrânilor legate de întârzierea adoptării unor măsuri care să prevină riscurile îmbătrânirii mai rapide ca niciodată a populaţiei. Pe fondul lipsei de informaţii, avertizările lor cu privire la această situaţie au dejucat orice încercare de a atrage atenţia guvernelor asupra problemei.

Silvia Stefanoni, directorul executiv al grupului de advocacy HelpAge International, este de părere că motivul pentru care multe guverne nu au abordat problema îmbătrânirii populaţiei este faptul că situaţia este complicată, dar și costisitoare. Cu toate acestea, ea punctează că „nu există o dovadă că o populaţie îmbătrânită este o populaţie deteriorată din punct de vedere economic", citează sursa. În acest sens, Stefanoni oferă ca exemplu Germania și Japonia, care înregistrează printre cele mai mari procente de bătrâni din lume. În ciuda acestui aspect, cele două ţări au o economie stabilă.

Până în anul 2050, se preconizează că numărul mondial al bătrânilor peste 60 de ani îl va depăși pe cel al copiilor de până în 15 ani.