Inechitatea socială, o prăpastie tot mai adâncă pentru săraci

703

Într-o perioadă marcată de crize, datorii, şomaj, măsuri de austeritate, incapacitatea tinerilor de a găsi un loc de muncă, sărăcia s-a accentuat tot mai mult, crescând prăpastia dintre bogaţi şi săraci.

Astfel, inegalitatea în ceea ce priveşte veniturile în rândul locuitorilor din ţările ce fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) s-a accentuat mai mult în ultimii trei an decât în ultimii 12 ani, potrivit ultimelor date prezentate într-un raport OCDE.

Concret, după plata impozitelor, cei mai bogaţi 10% din ţările OCDE au avut un profit de 9,5 ori mai mare decât cei mai săraci 10%, aceasta fiind cea mai mare diferenţă de până acum între cele două categorii sociale. Cea mai mare diferenţă înregistrată a fost în Chile, Mexic, Turcia, SUA şi Israel, în timp ce cea mai mică diferenţă a fost în Islanda, Slovenia, Norvegia şi Danemarca.

În ansamblu, gospodăriile sărace au avut mai mult de pierdut de pe urma crizei decât cele bogate. În plus, numărul celor săraci a crescut de la debutul crizei în toate ţările studiate: Austria, Australia, Belgia, Canada, Cehia, Chile, Coreea de Sud, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Luxemburg, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Turcia şi Ungaria.

În perioada studiată, 2007-2010, sărăcia medie a crescut de la 13% la 14% în rândul copiilor, de la 12% la 14% între tineri, dar a scăzut de la 15% la 12% în rândul celor în vârstă. Tendinţa relevă că pensionarii nu mai reprezintă o categorie defavorizată, locul lor fiind luat de copii şi tineri.

Prin urmare, programele guvernamentale ale următorilor ani trebuie să se axeze pe protejarea şi ajutorarea celor mai vulnerabili din societate, oferind şanse egale tuturor, a explicat, în raport,secretarul general al OCDE, Angel Gurría. De altfel, situaţia va fi analizată în detaliu în cadrul Forumului OCDE, ce va avea loc între 28 şi 29 mai, la Paris.

Ce este OCDE

Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un forum internaţional unic, unde guvernele a 33 de state democratice conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce ţin de globalizare şi de exploatarea oportunităţilor globalizării. Organizaţia a fost înfiinţată în anul 1948, sub numele de Organizaţia pentru Cooperare Economică (OEEC), cu scopul de a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucţia Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Ulterior, calitatea de membru a fost extinsă pentru statele din afara Europei, iar în 1961 s-a reformat şi şi-a schimbat numele în Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).

Care este situaţia României

O analiză a datelor financiare, realizată în septembrie 2012, la nivelul fiecărui judeţ din România, arată că salariile românilor diferă foarte mult de la regiune la regiune şi, uneori, chiar de la judeţ la judeţ. Din punct de vedere al salariului mediu net, judeţele bogate ale României sunt Ilfov (1.892 lei), Cluj (1.588 lei), Gorj (1.584 lei) şi municipiul Bucureşti (2.152 lei).

La polul opus, judeţele cu cele mai mici salarii sunt Harghita (1.064 lei), Suceava (1.065 lei), Botoşani (1.078 lei), Vaslui (1.084 lei), Maramureş (1.091 lei), şi Vrancea (1.098 lei). Analizând comparativ toate sectoarele, cel mai mic salriu net din România s-a înregistrat în Brăila, în sectorul „agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit” (957 lei).