Depăşirea nivelului de CO2, „marşul spre dezastru”

196

Cercetătorii federali au dezvăluit că nivelul dioxidului de carbon, principalul gaz care produce efectul de seră şi încălzirea planetei, a depăşit saturaţia înregistrată vreodată de instrumentele de măsurare.

Nivelul atins este de 400 părţi la un milion (ppm) şi a fost înregistrat la una dintre cele mai vechi staţii de monitorizare, de la Observatorul Mauna Loa, din Hawaii. Atunci când a fost măsurat prima dată, în 1958, nivelul dioxidului de carbon era de 315,71 şi se crede că în perioada pre-industrială nivelul era de aproximativ 280 ppm.

Situaţia critică reprezintă una dintre cele mai importante dovezi privitoare la rolul jucat de om în procesul de încălzire a planetei. În prezent, se înregistrează creşteri constante a nivelului dioxidului de carbon din atmosfera Pământului, cei mai mari vinovaţi fiind China (cel mai mare producător de dioxid de carbon) şi Statele Unite ale Americii (ţara care poluează de cel mai mulţi ani).

Ceea ce a condus concret la această situaţie este activitatea umană, prin arderea combustibililor, precum cărbunele şi petrolul. Pe de o parte, creşterea este normală şi caracterizează luna mai a fiecărui an, pentru ca în octombrie să înregistreze cel mai scăzut nivel al anului. Plantele şi animalele au reuşit să se adapteze acestor fluctuaţii, dar proiecţiile actuale de creştere vor face aceste adaptări tot mai dificile, arată cercetătorii.

Astfel, dioxidul de carbon creşte şi scade de-a lungul unui ciclu sezonal, ceea ce face ca în vara acestui an să se aştepte scăderea nivelului de CO2 sub 400, pe măsură ce dezvoltarea copacilor din emisfera nordică va duce la absorbirea a 10 miliarde de tone de carbon din aer. Dar experţii afirmă că este vorba de o scurtă pauză, pentru că în curând va avea loc momentul când, indiferent de anotimp, nivelul înregistrat oriunde pe Terra să fie mai mare de 400.

Pe de altă parte, principala problemă o reprezintă viteza cu care cresc concentraţiile de CO2. „Nu există niciun precedent în istoria Terrei în care să fi asistat la o creştere atât de abruptă a concentraţiei de gaze cu efect de seră", a declarat Michael Mann, specialist în climatologie la Universitatea Penn State.

Unii cercetători, mai panicaţi, pun accentul pe prevenirea unui dezastru şi pe măsurile ce se mai pot lua, pentru ca procesul să nu devină unul ireversibil. „Am sentimentului unui marş inevitabil spre dezastru", a comentat Maureen E. Raymo, un cercetător de la Universitatea Columbia.

Ce măsuri se pot lua

La nivel organizaţional, comunitatea internaţională a stabilit un obiectiv pentru următorii ani şi anume limitarea încălzirii globale cu cel mult 2 grade Celsius în raport cu nivelul preindustrial.

La nivel personal, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon: cumpărarea produselor locale, folosirea limitată a pungilor de plastic care nu sunt biodegradabile, izolarea energetică a locuinţelor, renunţarea la apa îmbuteliată în recipiente de plastic, scoaterea din priză a electrocasnicelor atunci când nu le folosim, mersul pe jos în locul folosirii maşinii şi reciclarea.