Iranul, criticat pentru numărul mare de execuţii publice

81

Organizaţia Amnesty International a criticat Iranul pentru creşterea numărului de execuţii publice, în acest an fiind incluşi pe lista celor executaţi în public şi doi bărbaţi acuzaţi pentru fapte comise în perioada adolescenţei.

Autorităţile iraniene au executat, de la începutul acestui an, cel puţin 13 bărbaţi, prin spânzurare în public. Opt dintre execuţiile din acest an au avut loc după data de 16 aprilie. Numărul este foarte mare, comparativ cu anul precedent când au fost executate public 14 persoane, în 12 luni.

Cei 2 bărbaţi executaţi pentru fapte comise înainte de împlinirea vârstei de 18 ani au fost spânzuraţi în Bandar Abbas, în sudul Iranului. Execuţia lor a avut loc în data de 20 aprilie, fiind prima execuţie pentru fapte comise de minori, în lume, în acest an.

„Nu numai că aceşti tineri au fost executaţi pentru infracţiuni comise înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, dar execuţiile lor au avut loc în public. Execuţiile publice nu sunt doar o violare a dreptului la viaţă, ci sunt şi un afront grosolan adus demnităţii umane, afront care nu poate să fie tolerat," a declarat Hassiba Hadj Sahraoui, director al filialei Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Iranul este una dintre puţinele ţări din lume care menţine pedeapsa capitală pentru infracţiuni şi crime comise de minori, iar în 2010 a fost singura ţară din lume care a executat o persoană pentru infracţiuni comise înainte de vârsta majoratului. Legile internaţionale interzic astfel de execuţii.

Experţi ONU în drepturile omului au precizat că execuţiile publice nu servesc justiţiei, neavând alt rezultat decât că sporesc nivelul de cruzime al pedepsei. Iranul a fost criticat şi de Ministrul norvegian al Afacerilor Externe, Jonas Gahr Stoere, pentru modul în care aplică pedepse sub forma execuţiilor publice. „Numărul sporit de execuţii publice prin folosirea unor metode brutale precum sufocarea, prin spânzurare de o macara, este grotesc şi nedemn de o societate modernă", a declarat Stoere. El a mai precizat că din datele obţinute de guvernul norvegian, în acest an, au avut loc 187 de execuţii în Iran, numărul incluzând şi execuţiile publice.

Iranul a fost în atenţia presei internaţionale şi în 2010, când o iraniancă a fost condamnată la moarte prin lapidare. Numeroase organizaţii pentru drepturile omului şi chiar Vaticanul au intervenit pentru salvarea femeii.

Execuţiile publice s-au triplat în Coreea de Nord, începând din 2009, ca urmare a tensiunilor sociale provocate de reformele fiscale ale regimului lui Kim Jong-Il, notează The Japan Times. Conform unui raport confidenţial obţinut de guvernul sud-coreean, au avut loc 52 de execuţii publice în Coreea de Nord, între decembrie 2009 şi noiembrie 2010. Raportul apreciază că execuţiile sunt o formă prin care regimul de la Phenian încearcă să intimideze şi să descurajeze orice formă de critică sau de exprimare publică a nemulţumirilor faţă de politica sa.

„Raportul este un avertisment că regimul terorii din Coreea de Nord se va întări sub conducerea lui Kim Jong-Un", fiul lui Kim Jong-Il, a declarat Lee Young Hwa, economist la Universitatea Kansai.

Între cele 52 de persoane executate au fost şi 3 creştini, membri ai bisericii Pyongsong, acuzaţi de prozelitism.

(Foto: kamangir.net)